Škodrićeva: SMS poruke se sakupljaju samo ako roditelji ne žele da leče decu u Srbiji

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je za TV Prva koliko država Srbija izdvaja za građane i decu koja su obolela od retkih bolesti.
Decu bolesnu od retkih bolesti lečimo preko SMS-a, često se stiče utisak da država ne ulaže dovoljno u brigu i finansiranje ovakvih pacijenata. Škodrićeva tvrdi da nije tako.
 
"Finansiranje države lečenja od retkih bolesti krenulo je 2012. godine i od tad je izdvojeno oko milion evra a sada se izdvaja tri milijarde i dvesta, a prošle godine smo imali dve milijarde i petsto", rekla je ona za TV Prva.
 
Dodaje da je vidljivo povećanje ove godine od milijardu evra, ali i da svake godine, čak i u toku godine obezbeđuju dodatni novac za lečenje ovakvih pacijenata.
 
"Naravno, o trošku države se ne leče sve retke bolesti, već one za koje struka kaže da postoji opravdanje i lekovi koji će zaista imati efekat. Iako naša struka kaže da se za neke retke bolesti lek može pronaći u Srbiji, kao i obaviti lečenje, često roditelji i pored toga žele da idu u inostranstvo", navela je ona.
 
"Ukoliko ne žele da se leče u ovoj državi, onda se skupljaju SMS poruke", rekla je ona.
 
Dodaje i da se sada pojavila genetska terapija od dva miliona, koja je tek krenula, ali se čak i sa tom terapijom pacijenti ponovo vrate, jer, kako kaže, nije bilo efekta.
 
"Prema tome zaista moramo da budemo ozbiljni, ne možemo da uvedemo odmah sve za šta čujete, to bi bilo neozbiljno da država tako nešto radi", zaključila je Škodrićeva.
  • A kace ne znamo..

    21.10.2021 11:33
    Nisu korisnici zdravstvenih usluga krivi sto ne veruju u kompetencije ovdasnjih doktora (cast izuzecima koji su sami u sebe ulagali, jer od poslodavca to nisu mogli da dobiju). Oni placaju za usugu koju ne dobijaju i sasvim je opravdano sto mole druge za pare. A ko je kriv sto su nam lekari tu gde su? A o dostupnosti opreme da ne govorimo (magnetna, itd).
  • Ime

    20.10.2021 20:38
    Evo
    Vodila Sam dete sa rb na operaciju u inostranstvo.Jedan dr me je pitao:"zasto ne kod nas?Svi bi u inost. "Taj dr sad radi u Slo.Drugi rekao da on moze da operise ovde,pre par mes operisao je dete sa istom dg. Dete je bilo zivotno ugrozeno 3 dana.Neophodnu opremu kupujemo u inost,gde kazu da se porudzbina dugo ceka jer to pacijent ne kupuje sam,vec drzava daje.Toliko je dobro...
  • T

    20.10.2021 18:18
    T
    Ovakva izjava je za svaku osudu! Za ovo mors javno dase izvini svoj bolesnoj deci i njihovim rofiteljima! Sram te bilo!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.