Advokati i danas u štrajku

Advokati će i danas obustaviti rad i neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima, a iz protesta povodom dopune stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa naplatom troškova obrade kredita
Advokati i danas u štrajku
Foto: Pixabay
Oni su i juče obustavili rad, uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navedeno je u odluci Advokatske komore Srbije (AKS).
 
U toku obustave advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.
 
U obrazloženju ove odluke navodi se da je jedini krivac za ovu odluku VKS, čije je Građansko odeljenje 16. septembra usvojilo i objavilo Dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, kojoj se advokatura protivi.
 
AKS je odluku o obustavi rada donela kako bi se još jednom javnost, građani i državni organi upozorili na problem neujednačenosti sudske prakse VKS koji izmenama i dopunama svojih stavova, koji nisu izvor prava, utiču na neravnopravnost građana u ugovornim odnosima sa bankama u postupku odobravanja kredita.
 
Sa druge strane, Vrhovni kasacioni sud je nedavno saopštio da se u javnosti pogrešno interpretira dopuna stava sednice Građanskog odeljenja tog suda u vezi sa troškovima obrade kredita, ističući da on nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine. Navodi se da je taj stav dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene i rezultat je nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i obrazloženjima kao i potrebe ujednačavanja sudske prakse.
  • www

    21.10.2021 12:03
    Nadam se da cete strajkovati do sudnjeg dana svet bez advokata bi svakako bilo lepse i sigurnije mesto za zivot!
  • Mirko

    21.10.2021 11:43
    Advokat
    Da li du u štrajku Vučević, Alekdić i Mićin koji zastupaju javna preduzeća?
  • Musaši

    21.10.2021 10:30
    Ako neko zna i može da nas odbrani od samovolje države i različitih lobija, to su sasvim sigurno advokati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.