Advokati i danas u štrajku

Advokati će i danas obustaviti rad i neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima, a iz protesta povodom dopune stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa naplatom troškova obrade kredita
Advokati i danas u štrajku
Foto: Pixabay
Oni su i juče obustavili rad, uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navedeno je u odluci Advokatske komore Srbije (AKS).
 
U toku obustave advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.
 
U obrazloženju ove odluke navodi se da je jedini krivac za ovu odluku VKS, čije je Građansko odeljenje 16. septembra usvojilo i objavilo Dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, kojoj se advokatura protivi.
 
AKS je odluku o obustavi rada donela kako bi se još jednom javnost, građani i državni organi upozorili na problem neujednačenosti sudske prakse VKS koji izmenama i dopunama svojih stavova, koji nisu izvor prava, utiču na neravnopravnost građana u ugovornim odnosima sa bankama u postupku odobravanja kredita.
 
Sa druge strane, Vrhovni kasacioni sud je nedavno saopštio da se u javnosti pogrešno interpretira dopuna stava sednice Građanskog odeljenja tog suda u vezi sa troškovima obrade kredita, ističući da on nije izmenjen u odnosu na stav iz 2018. godine. Navodi se da je taj stav dopunjen objašnjenjem o dometu njegove primene i rezultat je nesaglasnosti sudova u njihovim odlukama i obrazloženjima kao i potrebe ujednačavanja sudske prakse.
  • www

    21.10.2021 12:03
    Nadam se da cete strajkovati do sudnjeg dana svet bez advokata bi svakako bilo lepse i sigurnije mesto za zivot!
  • Mirko

    21.10.2021 11:43
    Advokat
    Da li du u štrajku Vučević, Alekdić i Mićin koji zastupaju javna preduzeća?
  • Musaši

    21.10.2021 10:30
    Ako neko zna i može da nas odbrani od samovolje države i različitih lobija, to su sasvim sigurno advokati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija