Kombinovani model u srednjim školama u četiri grada, "o onlajn nastavi odlučuje Krizni štab"

U srednjim školama na teritoriji Beograda, Vrnjačke Banje, Niša i Šapca od ponedeljka, 25. oktobra, primenjivaće se model kombinovane nastave, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Kombinovani model u srednjim školama u četiri grada, "o onlajn nastavi odlučuje Krizni štab"
Foto: Pixabay
U saopštenju se navodi da odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab.
 
Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.
 
Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemijska situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovida 19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju grupa i odeljenja koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika, navode iz Ministarstva.
 
U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.
 
Tokom prošle nedelje obolela 4.372 deteta školskog uzrasta
 
Prema podacima iz nadzora, preuzetim iz elektronskog sistema "Servis javnog zdravlja", koje je Ministarstvu prosvete dostavio Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", od 14. do 20. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina bio je 4.372 (0.57 odsto).
 
U osnovnim i srednjim školama u Srbiji ukupno su 72 (0.18 odsto) odeljenja (16 i manje učenika), zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju, promenila način organizacije rada i sa neposredne, prešla na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.
 
Ukupno su 1.003 (2.52 odsto) odeljenja (17 i više učenika), zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju, promenila način organizacije rada i sa neposrednog prešla na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana, a 157 (0.39 odsto) grupa je iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.
 
"Odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab. Dok ne bude doneta takva odluka, Tim za škole će, kao i do sada, donositi odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samopuravama", navedeno je u saopštenju Ministarstva.  
  • scp - 096

    22.10.2021 18:16
    Gosopodo draga, toliko ljudi ste sahranili svojim lošim odlukama i nečinjenjem, i sada treba da vam verujemo da vam je stalo do dece ili nečijeg života. Ako ste se opredlili za model "ko preživi pričaće", šta vas to sada tera da zatvarate škole? Zatvaranjem škola nećete ni jedan život sačuvati, samo će te još više osakatiti decu.
  • pajo patak

    22.10.2021 14:11
    ajmo sovjetskom statistikom
    prosečno dva razreda dnevno, deset nedeljno, četrdeset mesečno - znači blizu dve prosečne škole. A gde u mame i tate, bate i seke, i nedajbože bake i deke ?
  • Milana

    22.10.2021 14:09
    Bravo
    Prevladao je zdrav razum, sistem je i do sada dobro funkcionisao, ne treba ga menjati. Bez paušalnih rešenja, nego grad po grad. Prioritet treba da je obrazovanje i redovan tok nastave i u školama i na fakultetima. Nadam se da će ovako ostati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija