Više od trećine građana Srbije i dalje neodlučno oko vakcinacije

Iako zabrinutost zbog kovida raste, 38 odsto punoletnih građana Srbije, među kojima ima najviše mladih, i dalje je neodlučno u pogledu vakcinacije.
Više od trećine građana Srbije i dalje neodlučno oko vakcinacije
Foto: 021.rs
To pokazuju rezultati istraživanja koje su u septembru sproveli agencija Ipsos, Filozofski fakultet i Udruženje za javno zdravlje.
 
Predsednik Udruženja za javno zdravlje i međunarodni konsultant za imunizaciju, doktor Dragan Popović, rekao je za RTS da Srbija ima vakcine i potrebnu logistiku, ali većina građana još nije donela odluku da se vakciniše.
 
Ističe da zbog toga osnovni prioritet ostaje primarna vakcinacija i kako privoleti ljude da se vakcinišu protiv korona virusa.
 
Istraživanje pokazuje da je više od trećine punoletnih građana i dalje neodlučno u pogledu primanja prve doze vakcine, kao i da je procenat naročito visok među mladima uzrasta od 18 do 29 (62 odsto) i od 30 do 39 godina (55 odsto).
 
Devet je odsto ispitanika kaže da se sigurno neće vakcinisati, a osam odsto verovatno neće.
 
Popović dodaje da među 38 odsto neodlučnih postoji šest veoma različitih grupa, među kojima je i devet odsto onih koji su rekli da se još nisu vakcinisali, ali verovatno hoće, i pet odsto onih koji sigurno hoće.
 
Rezultati istraživanja pokazuju i da je među već vakcinisanim građanima visoka spremnost da se primi i treća doza vakcine.
 
Već 22 odsto punoletnih vakcinisanih građana primilo je treću dozu, a 69 odsto planira da to učini.
 
U slučaju potrebe da se buster doza vakcine primi jednom godišnje, kako bi se zadržala zaštita protiv korona virusa, 37 odsto punoletnih građana bi bilo saglasno sa tim, a isto toliko još nema stav.
 
Dok 51 odsto populacije veruje da bi vakcinacija trebalo da bude dobrovoljna, 34 odsto smatra da bi trebalo da bude obavezna za sve, a 15 odsto samo za određene grupe, poput medicinskih radnika, zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, prosveti...
 
Dve trećine ljudi u Srbiji veruje da će se svi "pre ili kasnije" vakcinisati, a samo 17 odsto nije saglasno sa tim.
  • Sabahudin

    24.10.2021 12:55
    Omerović
    Zbog antivakseronja bolnice su prepune a jedini koji profitiraju su pogrebna preduzeća i popovi
  • 021

    24.10.2021 09:02
    Nisu gradjani neodlucni nego nece da se vaksinisu i to je to.
  • Milan.

    24.10.2021 01:11
    Miki
    1972 GODINE doneta je odluka da vakcinacija protiv Variole Vere bude obavezna za sve.

    Razlog:Variola Vera je pretila da ubije 45% stanovištva tadašnje Jugoslavije.



    Corona javno zdravlje ugrožava 1% što nije razlog da se proglasi obavezna vakcinacija za sve to je prvo a drugo je Ustav R Srbije.


    Nepovredivost fizičkog i psihičkog integriteta

    Član 25

    Fizički i psihički integritet je nepovrediv.

    Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka.


    Dakle corona ugrožava 1% stanovištvo R Srbije i umrlo je 0,19% stanovištva Srbije.


    Vakcinacija deluje kako deluje nemamo 8000 pacijenata u covid bolnicama i nemamo 200 umrlih kao na početku epidemije što smo imali.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.