Koji testovi su vidljivi na kovid propusnicama?

Testovi koji nisu urađeni u jednoj od referentnih, odnosno državnih laboratorija, neće biti vidljivi u Digitalnom zelenom sertifikatu.
Koji testovi su vidljivi na kovid propusnicama?
Foto: Pixabay
To navode iz Vlade Srbije za RTS, povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama o testiranju pred sam ulazak u objekte nakon 22 sata.
 
Rezultati PCR ili brzog antigenskog testa su vidljivi u sertifikatu samo kada su urađeni u državnim laboratorijama i samo takvi će biti vidljivi prilikom očitavanja QR koda od strane inspekcije ili kovid redara u objektu u koji je neko došao nakon 22 sata, poručeno je iz Vlade Srbije.
 
Premijerka Ana Brnabić izjavila je, povodom ove informacije da neki objekti rade brze antigenske testove na ulazu, da se ti testovi ne mogu raditi po klubovima, već isključivo u za to ovlašćenim laboratorijama.
 
"Ko ne želi da se vakciniše, taj mora da uradi test u laboratoriji, a ne u klubu", kazala je Brnabić.
 
Kovid propusnice su od sinoć neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru – restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakog dana od 22 časa do kraja radnog vremena.
 
Zeleni kovid sertifikat ima QR kod i objedinjuje potvrde i podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom kovidu-19, a da bi neko mogao da uđe u ugostiteljski objekat, odnosno da bi propusnica bila validna, neophodno je da sadrži najmanje jednu od sledećih stavki:
 
1) potvrdu o primljenoj trećoj dozi vakcine ili potvrdu o primljenoj drugoj dozi vakcine, ne stariju od 210 dana;
 
2) potvrdu o negativnom PCR testu, ne stariju od 72 sata;
 
3) potvrdu o negativnom antigenskom testu, ne stariju od 48 sati;
 
4) potvrdu o preležanom kovidu-19, ne stariju od 210 dana;
 
5) potvrdu o pozitivnom testu na IgG antitela urađenom u državnoj laboratoriji, ne stariju od 90 dana.
  • Jakobsfield

    25.10.2021 08:17
    A gastarbajteri?
    Revakcinisan sam već 30. marta Pfajzerom u zemlji gde skoro 2 godine ne možeš bukvalno nikuda bez zelene tzv. Ehteraz aplikacije u telefonu, kontrola je na svakom koraku, i gde je juče bilo 2/100.000 novootkrivenih. PCR sam zbog prirode posla radio barem 50 puta. I sada, pretpostavljam, ne bih imao pravo na Zeleni sertifikat. U državi gde više od pola populacije nema NIJEDNU vakcinu, novootkrivenih je 80/100.000, gde nikakve kontrole nema, od danas se posle 22.00h (koja glupost, bože mili!!!) traži da ti druga doza nije starija od 7 meseci ili da imaš treću dozu??? Pa ko je ovde lud?!
  • Bogdanka

    25.10.2021 07:11
    Jako su pametni
    Na osnovu čega su odredili da mi koji smo preboleli kovid pre više od 7 meseci više nismo sigurni? Ili: šta znači da ne mogu da dobiju propusnicu oni koji su vakcinisani DRUGOM dozom vakcine pre više od 7 meseci? Da li je to priznanje da vakcina ne deluje duže od 7 meseci? Potpuno smo sluđeni! Ima li neko da nam objasni o čemu se ovde radi?
  • Marko

    24.10.2021 21:32
    za pravnike
    Poštovani pravnici,
    nije li vreme za tužbe ovima koji uporno krše Ustav Republike Srbije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.