Majstorović: Napredak Srbije u izveštaju EK formalne prirode, stvari se suštinski nisu izmenile

Nema razloga za slavodobitno nazivanje ovogodišnjeg izveštaja EK najboljim do sada, ocenio je predsednik UO Centra za evropske politike i član Savetodavne grupe "Balkan u Evropi" Srđan Majstorović.
Majstorović: Napredak Srbije u izveštaju EK formalne prirode, stvari se suštinski nisu izmenile
Foto: Pixabay
Kako navodi, ako se pomerite sa skale 1 na 2 od mogućih 5, to znači da niste dovoljno ambiciozni u svojoj nameri. 
 
On je ocenio da je napredak koji je Srbija postigla formalne prirode, tiče se usvajanja određenih propisa, strategija, rada na izradi amandmana na Ustav, a da se suštinski situacija u Srbiji nije promenila da bi to bilo vidljivo građanima.
 
"Nova metodologija je već sada mrtvo slovo na papiru. Evidentno je primetno da se praksa vratila na staro – štikliranje obaveza. Prošle godine je Evropska komisija bila mnogo odlučnija, odvažnija u stilu pisanja ovog izveštaja i vrlo je jasno navela da postoje elementi zarobljene države kada je reč o Srbiji", rekao je Majstorović.
 
Kako je ocenio, sada je izveštaj mnogo nežniji za uši političkih lidera u Srbiji, međutim, i dalje se tu pominje uticaj politike na pravosuđe, veliki broj državnih funkcionera koji su u statusu vršilaca dužnosti, tako da, iako je izveštaj mekši u svom rečniku, on potvrđuje da se stvari suštinski nisu izmenile.
 
On je ocenio da je evidentno da je proces proširenja u fazi hibernacije i da je očigledno je Evropska komisija prepoznala da bi trebalo ohrabriti proces daljeg širenja time što će na jedan blaži, umereniji način sugerisati da je Srbija ipak učinila korak napred.
 
"U prethodnom periodu, ovaj region je postao prostor u kojem strane sile koriste tu stagnaciju i da ostvaruju neke svoje interese. Dakle, kombinacija ohrabrenja unutrašnjih snaga da se posvete ostvarivanju društvene transformacije i geopolitička realnost su uslovile da ovaj izveštaj ima tu notu podsticaja za dalje korake", rekao je Majstorović.
 
Ono što bi trebalo da zabrine građane Srbije, naglašava, jeste da se sa koracima koji su učinjeni u poslednjih godinu dana kasni gotovo šest godina. 
 
"Otvara se pitanje zašto je bilo potrebno pet ili šest godina da dobijemo novi tekst Medijske strategije ili Akcioni plan ili da se dođe do ove tačke promene Ustava", kaže Majstorović.
 
Prema njegovom mišljenju, izveštaj od prošle godine, koji je bio toliko precizan i oštar u svom rečniku, doprineo je da se neke stvari pokrenu sa mrtve tačke.
 
"Ne možemo biti zadovoljni učinjenim, ali bilo bi ekstremno reći da ništa nije urađeno. Međutim, ono što jeste urađeno je isključivo formalne prirode. Suštinske promene mi i dalje ne vidimo u našim svakodnevnim životima, a to je cilj ovog procesa", naglasio je Majstorović.
 
Ovaj izveštaj je rezultat trenutne ravnoteže u okviru EU između zemalja koje smatraju da Srbiju treba primiti što pre i onih koji smatraju da ona trenutno još nije spremna za članstvo, dodaje.
 
"Vlast će, ukoliko želi da poveća svoje šanse da nešto uradi u decembru, morati da se uzdrži od napada na svoje istomišljenike, na civilno društvo, medije, sve one koji profesionalno obavljaju svoj posao", kaže Majstorović.
  • .

    25.10.2021 12:52
    Sve više se čini da interes EU i našeg režima je da se stvari ne menjaju na bolje nego da čitav region tapka u mestu, pravi korake unazad i koji korak unapred kako bi se prijem u EU maksimalno usporio i odložio.

    Ovaj režim ne samo da je uspeo da nametne "kulturu" neodgovornosti - nema više odgovaranja ni za šta, ni za jednu aferu i skandal se ne odgovara, nego je uspeo i da unormali to što je već 2021. a mi ni blizu EU.
    Niko se više i ne uzbuđuje zbog toga, vlada ne pada zbog toga... nikom ništa.

    Tek kad narod shvati da mu je bolje samo u priči, a ne u stvarnosti, ima šanse da se nešto promeni, mada i ako ikad uđemo u EU, bićemo odmetnik kao sad Mađarska ili Poljska, samo puno siromašniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.