Predsednica Komiteta za imunizaciju: Moguće kraće vreme do treće doze vakcina u Srbiji

Vakcinisani u Srbiji uskoro bi mogli da primaju treću dozu četiri meseca posle revakcine Sinofarmom, odnosno pet meseci posle druge doze Fajzerom, Astra-Zenekom ili Sputnjikom V.
Predsednica Komiteta za imunizaciju: Moguće kraće vreme do treće doze vakcina u Srbiji
Foto: 021.rs
To je najavila predsednica Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju Ljiljanu Marković Denić.
 
Ona je za "Blic" potvrdila da je takva preporuka doneta na osnovu najnovijih saznanja iz literature, odnosno publikacija svetski priznatih medicinskih časopisa, ali da čitav niz tela treba da je prihvati kako bi bila usvojena, uključujući Ministarstvo zdravlja, Krizni štab i Vladu Srbije.
 
Takvu preporuku podržava i virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler.
 
"Mislim da bi država to morala što pre da usvoji jer će na taj način procenat zaraženih među vakcinisanima pasti sa sadašnjih 10 odsto na svega nekoliko postotaka", rekao je Šekler.
 
On je ukazao da se najviše vakcinisanih zaražavalo u petom i šestom mesecu nakon druge doze Sinofarm vakcine.
 
Šekler je ocenio i da je prerano govoriti o tome da li će eventualno biti potrebna i četvrta doza vakcine protiv kovida.
  • Divno

    25.10.2021 23:25
    Treba uvesti da se svakog ponedeljka dobija nova doza. Radujem se sto polako idemo ka tome. Od viska glava ne boli.
  • Pzs

    25.10.2021 13:40
    ...nece da se baci
    Tekst iz avgusta:"Srbija trenutno ima oko 1,65 miliona neiskorišćenih vakcina protiv kovida 19, od kojih bi jedan deo mogao da propadne do kraja godine, s obzirom na kratak rok trajanja većine cepiva." Itd.
  • Glis

    25.10.2021 13:15
    Odkud to?
    Ja se cudim da domaci strucnjaci nisu bolje informisani pored toliko dostupnih zvanicnih sajtova i strucnih casopisa!?
    Kao prvo, i sâm Pfizer preporucuje trecu dozu posle najmanje 7-9 meseci od druge doze!
    Kao drugo, Evropske zemlje preporucuje trecu dozu za starije od 60-65 godina sa pratecim bolestima i za ostale starije rizicne grupe!
    U Svajcarskoj se jos uvek razmislja o obaveznoj trecoj dozi! Dali su svega 7700 trecih doza najugrozenijima, stariji od 70 godina! A sve vreme su vakcinisali samo sa Pfizerom i Modernom!
    Obavezati ljude s trecom dozom bez ikakvog kriterijuma je velika glupost, a "prepisivati" od drugih jos veca! Ali nase vlasti nikad i nisu bile dobre u prepisivanju/plagiranju!
    Nismo svi isti, nemamo svi istu snagu imuniteta! Mnogi se posle vakcine ponasaju sasvim slobodno, umesto da se i dalje drze maske, distance i odgovornog ponasanja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija