Naučnici: Da li Vlada veruje u nauku ili u moć kafana, ulice i opskurnih antivakcinalnih grupa?

"Ujedinjeni naučnici protiv kovida-19" ukazali su Vladi Srbije i Kriznom štabu da je njihova obaveza da odluke donose u skladu sa zakonima i stavovima nauke i struke, a ne šarlatana.
Naučnici: Da li Vlada veruje u nauku ili u moć kafana, ulice i opskurnih antivakcinalnih grupa?
Foto: 021.rs
Ova inicijativa se priključuje inicijativama Ujedinjenih protiv kovida i Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti i ponovo apeluje na uvođenje  hitnih protivepidemijskih mera.
 
"Izgleda da Vlada Srbije i nadležna ministarstva ne priznaju moć znanja, iako se u svojim zvaničnim strategijama zalažu za nju", navodi se u pismu koje je grupa "Ujedinjeni protiv kovida" poslala Vladi, premijerki Ani Brnabić i ministarstvima zdravlja, prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kulture i informisanja.
 
"Kada dnevno, prema zvaničnim podacima, imamo već nedeljama oko 7.000 zaraženih kovidom, a umire oko 60 ljudi, dok su Ujedinjeni protiv kovida naveli da dnevno umire između 100 i 200 ljudi, Vlada je, protivno svim preporukama nauke i struke, kao vid borbe protiv pandemije odlučila samo da se uvedu kovid propusnice od 22 časa za kafiće i restorane", navodi se u saopštenju.
 
Navode da ne postoji nijedna zakonska prepreka da se uvedu mere opšteg zatvaranja, obavezna vanredna imunizacija i celodnevne kovid propusnice za sve situacije.
 
"Realnost upravo to nalaže, posebno kada imamo u vidu da su ugrožena i deca i mlađe osobe", navode Ujedinjeni naučnici protiv kovida.
 
Kažu da se nameće pitanje koga Vlada sluša i u čiju moć veruje.
 
"U moć znanja, ili u moć šarlatana koji šire očigledne laži o epidemiji u medijima sa velikom gledanošću, a nadležni ne čine gotovo ništa da se spreči plasiranje dezinformacija koje su brojne ljude koštale života i trajno narušenog zdravlja", upitali su naučnici.
 
Pitaju da li Vlada veruje naučnicima i lekarima, čiji se stavovi zasnivaju na proverenim naučnim istraživanjima i dokazima, kao i na onome što je zvanični stav svetske naučne zajednice i pozitivno iskustvo brojnih zemalja, ili veruje u moć kafana, ulice i opskurnih antivakcinalnih grupa.
 
"Odgovornost za nastalu situaciju je vaša, jer vi donosite odluke, a vaša je obaveza da ih donosite u skladu sa stavovima nauke i struke, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i u skladu sa Članom 24 Ustava Srbije u kome, da vas podsetimo još jednom, stoji: 'Ljudski život je neprikosnoven'", ističe se u saopštenju.
 
Podsećaju, takođe, da u Članu 1 Ustava stoji da je Srbija 2zasnovana na pripadnosti evropskim principima i vrednostima", a u to spadaju upravo nauka i naučna istraživanja, koje, kao što vam je takođe poznato, Evropska unija prepoznaje kao ključne nosioce razvojnih politika.
 
Pozivaju Vladu da poštuje Ustav i zakone Srbije i postupa po njima, jer je to njihova ustavna obaveza.
  • Ns

    27.10.2021 07:36
    Dokle god neko odgovoran ne bude stao iza tih vakcina i dokle god ja treba da potpisem da se vakcinisem na sopstvenu odgovornost i da jos i sam biram koju vakcinu zelim, do tad se necu vakcinisati. Kao da sam na pijaci pa biram jabuke...A ako kojim slucajem dodjem u apoteku i zatrazim antibiotik dobijem odgovor " pa ne mozete vi da se lecite po sopstvenom nahodjenju, niste vi lekar da znate koji vam lek treba...". Ali zato kad treba da se vakcinisem onda sam i lekar i farmaceut i strucnjak kojekakav, izvolite birajte koju zelite...Ma vazi
  • Djuri

    26.10.2021 13:02
    Ovako
    Da sumiramo,do sada znamo da su vakcine slaboefikasne,da bi morali svakih 6 meseci buster,da je zoonoza(zivotinje obole i mogu preneti na coveka)Da prelezani se ponovo zaraze,i slicno.Isto znamo da je smrtnost trenutno oko 2% obolelih,virus nonstop mutira i imamo nezna se broj mutacija,prema ovome nikad se pandemija nece zavrsiti ,pa makar se 1000 puta izvakcinisali,nemoze u celom svetu svi sve u isto vreme da urade.
    Sad mozete da zabranjujete,kaznjavate,pretite,optuzujete,pelcujete nasilo,sve mozete da radite,sta smo ziveli,ziveli smo,to je to.
  • Zabrinuta za buducno

    26.10.2021 10:11
    Cilj je postignut
    Cilj je postignut i sad je lako manipulisati.Narod su rasparcali do te mere da su krenuli fizički obračuni u javnom prevozu ko je Vakcinisan ko ne.Sloboda i ŽIVOT,ko preživi sve ovo bice sam u cetri izda prirodno izolovan jer je izgubio ljude oko sebe jer nisu bili istomišljenici,ostao bez posla,bez para,bez slobode da može slobodno da živi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija