Da li su realne šanse za raskid SNS-a i SPS-a?

Šanse za raskid i razlaz u saradnji Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije trenutno nisu realne ali su, na duže staze, izvesne.
Da li su realne šanse za raskid SNS-a i SPS-a?
Foto: 021.rs
Ovo smatra Dejan Bursać, naučni saradnik Instituta za političke studije. 
 
U odgovoru na pitanje Danasa šta se može pretpostaviti u budućim odnosima naprednjaka i socijalista, Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, slaže se da su šanse za prekid saradnje dve partije vrlo male, jer obe vuku korist iz nje.
 
Dačić tvrdi da je jedini mogući zajednički kandidat Aleksandar Vučić, a da je na predsedniku odluka da li će se ponovo kandidovati ili ne.
 
"Nisam siguran kolike su šanse da se SNS odrekne SPS, jer SNS igra na kartu da stvaranjem jednog šireg fronta obezbedi pobedu u prvom krugu predsedničkih izbora i da uzme većinu, od 50 do 60 odsto na parlamentarnim. Iako, generalno gledano, naprednjacima nije toliko važno da imaju socijaliste uz sebe na parlamentarnim koliko im je bitno za predsedničke", kaže Dejan Bursać.
 
Takođe, napominje on, SNS je svestan da je SPS i dalje jedina stranka sa koliko toliko očuvanom infrastrukturom u poslednjih deset godina i da su pored naprednjaka jedina stranka koja ima u gotovo svakoj opštini svoje odbore i može da nastupa samostalno i bez SNS u svim delovima zemlje.
 
"SPS je itekako svestan da naprednjaci mogu da im preuzmu stranku. Dešava se svaki čas da im uzmu neki odbor, funkcionere, ali što je najvažnije preuzima im birače pa je jasno da će socijalistima vremenom sve više padati rejting na uštrb SNS i Aleksandra Vučića. Ivica Dačić, iako sada stoji čvrsto uz Vučića, setimo se, isto tako čvrsto je stajao i uz Slobodana Miloševića. Onda je okrenuo stranku u skroz drugom smeru, podržavao Vojislava Koštunicu, da bi 2008. sa Vučićem potpisao sporazum za Beograd, podržao imenovanje Tomislava Nikolića za predsednika parlamenta, pa, ipak, potom napravio savez sa Demokratskom strankom i Borisom Tadićem. Onda je opet okrenuo ćurak i prešao na stranu Vučića", objašnjava Bursać za Danas.
 
Opširnije u tekstu Danasa.
  • Moj stav

    27.10.2021 09:06
    ...
    SPS je politička sponzoruša, uvek traži bogatog muža na vlasti... za sad na pomolu nema bolje prilike od Vučica...
  • Mitke83

    26.10.2021 21:32
    Ma kakav prekid,ista su to znate vec....
  • Svetlana

    26.10.2021 21:01
    Naravno da su realne, cim komunjare nanjuse da se naprednjaci klimaju, odmah ce da pobegnu iz koalicije i pocnu da se ulizuju protivnicima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija