Ogoljavanje Levijatana: Završeno sa skrivanjem pod plaštom zaštite životinja

Pokret "Levijatan" i njegov lider Pavle Bihali istupom i učešćem u akciji oslobađanja Zvezdana Jovanovića konačno su, pred očima javnosti, ogolili čime se zapravo bave.
Sada je jasno da je reč o ekstremno-desničarskoj organizaciji koja se godinama skriva pod plaštom aktivizma za zaštitu životinja, piše Euronews Srbija.
 
Drugačije se ne može tumačiti ni ton niti obraćanje Bihalija prošle nedelje na konferenciji povodom preticije za oslobađanje Zvezdana Jovanovića, direktnog izvršioca atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, koju je ova ekstremna organizacija priredila u saradnji sa fondacijom ratnog zločinca i nekadašnji predvodnika paravojne jedinice "Knindže" Dragana Vasiljkovića, poznatijeg i kao Kapetan Dragan. 
 
Spominjanje izdajnika srpskog naroda i preuzimanje prava da se sudi ko je pravi patriota, a ko kvisling, čemu je srpska javnosti svedočila na konferenciji protekle nedelje, za sagovornike Euronews Srbije jasan je signal da se u priči o "Levijatanu", koji se u više navrata našao u fokusu javnosti zbog incidenata pa i pozivanja na nasilje protiv pojedinaca, može govoriti samo o jednom - zabrani organizacije koja je, uostalom, i pokrenuta pred Ustavnim sudom Srbije. 
 
"Javnosti Srbije je odavno jasno da Levijatan nije organizacija za zaštitu životinja, već politička organizacija koja propagira krajnje desničarske vrednosti, otvoreno poziva na nasilje i time se hvali u javnom prostoru", kaže za Euronews Srbija Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM).
 
Za Žarka Koraća, psihologa i nekadašnjeg potredsednika Vlade Srbije i predsednika Komisije za ispitivanje sistema obezbeđenja Zorana Đinđića, upravo simbolično što se pokret našao rame uz rame sa Fondacijom "Kapetan Dragan". 
 
"Vasiljković je samo pristao da bude javno prikazan kao figura koja to radi, ali to ni slučajno nije samo njegova lična inicijativa i to se može videti po tome ko čuva taj njegov štand. Grupa Levijatan se na društvenim mrežama hvali da ona obezbeđuje taj štand. Tako da, tu imamo skupljene sve vrste ljude koji su skloni agresiji, koji smatraju da su ratni zločinci uvaženi građani i koji misle da je upravo došlo vreme kada će ti ljudi biti ponositi kao što je to bilo devedesetih godina", rekao je Korać za Euronews Srbija kada su Vasiljković i "Levijatan" započeli svoju akciju prikupljanja potpisa na štandovima u centru Beograda. 
 
Sagovornici Euronews Srbija složni su u oceni da fokus treba staviti na proces koji se vodi pred Ustavnim sudom. Opozicioni Pokret slobodnih građana, predao je u junu Republičkom javnom tužilaštvu inicijativu za zabranu "Levijatana".
 
Vasić za Euronews Srbija ukazuje na to da Ustav Srbije omogućava da Ustavni sud zabrani ono udruženje čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje.
 
"U svojim nastupima, ova organizacija je otvoreno proganjala pojedine građane Srbije, pretila nasiljem, a nisu izostali ni slučajevi izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje. Veoma je važna odluka Ustavnog suda po ovoj inicijativi, budući da se Levijatan kandidovao na prethodnim izborima i da na izborima koji predstoje postoji mogućnost da ovakva oragnizacija uđe u parlament", napomenula je Vasić.
 
I Vasić i predsednica Udruženja javnih tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić slažu se u ocenio da poslednji istup Levijatana oličen u peticiji za oslobađanje Zvezdana Jovanovića nije nešto na šta država može da reaguje.
 
U Srbiji su do sada zabranjene dve ultradesničarske organizacije - "Nacionalni stroj" i "Otačastveni pokret Obraz".
 
Kompletnu priču čitajte na sajtu Euronews Srbija.
  • @Piško

    01.11.2021 07:26
    Dobro jutro. Danas je 1.novembar 2021. a SNS nikada nije radio u interesu naroda, koji ga je birao. Ti mislis ce da prstom mrdnuti da kontrolisu ove dudlace
  • Papa dooby

    30.10.2021 01:42
    ...
    Jedva cekam da vidim opet onaj "stand" za potpis peticije oslobadjanja osudjenog ubice :) cini mi se da ce morati da kupe novi ;)
  • ns

    29.10.2021 20:04
    eh a kukali smo nad komunistima koji su ovakve minorne probleme pod okriljem noći rešavali, oslobađali građane osećaja nepravde i ne dozvoljavali nikom, sem sebi, da iste te građane prave ludima. građani su i dalje u većini i u vlasništvu ove države, u čemu je problem!?!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija