Građevinski fakultet neće više učestvovati u projektu gradnje Beogradskog metroa

Građevinski fakultet (GRF) Univerziteta u Beogradu saopštio je danas da neće učestvovati u daljoj realizaciji i razvoju projekta Beogradskog metroa.
Građevinski fakultet neće više učestvovati u projektu gradnje Beogradskog metroa
Foto: Pixabay
Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta na sednici Naučno-nastavnog veća tog fakulteta, na kojoj je 90 odsto članova glasalo za nju, a odlučeno je i da "GRF ostaje posvećen projektu metroa koji će uvažiti stavove Fakulteta o položaju linija i faznosti njihove izgradnje".
 
"Na ovaj način kolektiv je dao nedvosmislenu podršku nastojanju Fakulteta da u protekle dve i po godine konstruktivnim i dobronamernim pristupom unapredi ovaj projekat u cilju prioritetnog rešavanja nagomilanih saobraćajnih problema u gradu", navodi se u saopštenju.
 
Istakli su da su uvereni u snagu svojih argumenata i dodali da još uvek veruju da ima vremena za izmene i poboljšanje tog projekta.
 
"Ponosni smo što je naš kolektiv pokazao visok nivo stručne i društvene odgovornosti i time odgovorio na pokušaje da se relativizuju stavovi Građevinskog fakulteta o trenutnom planu razvoja Beogradskog metroa. Fakultet smatra da nas 175 generacija građevinskih i geodetskih inženjera obavezuje da nepokolebljivo zastupamo i promovišemo stavove bazirane na struci i nauci", piše u saopštenju.
 
Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu je ranije uložio primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu, u kojima je istakao da se "oštro protivi" predloženom rešenju beogradskog metroa.
 
Na tom fakultetu su primedbom obuhvatili planersku osnovu, ciljeve i metodologiju odlučivanja, koncept metro mreže, položaj trasa i faznu gradnju, a kao glavne probleme istakli su trenutna rešenja trasa linija metroa, kao i planirani redosled izgradnje tih linija.
  • Jogi Letač

    27.10.2021 23:39
    @V - nedavno je bila vest da su sa GF dostavili primedbe i predloge na predloženi projekat metroa. Sve primedbe i predlozi su glatko odbijeni, tako da je ovo logičan korak GF da se jasno distancira od ovih "stručnjaka" i štete koju će napraviti.
  • V

    27.10.2021 21:26
    Ok, i treba tako, ali sto ne ponudiste i resenja koja su po vama bolja, javno da se upoznamo svi sa njima. A ne samo kako ne valja bez ikakvih daljih resenja.
  • tingišpil apsurda

    27.10.2021 21:13
    @ Akademci
    Mogu da imaju to nisu inženjeri, oni koji nemaju licence ili nisu završili studije koje im omogućavaju licence nisu inženjeri, može sebe svako da zove kako hoće, svugde u svetu sve zna inženjer-licenca, imenom i prezimenom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.