Stigao prvi Štadlerov brzi voz, od ukupno tri

Prvi brzi voz, od ukupno tri, koje je Srbija kupila od švajcarske kompanije Štadler stigao je danas u Srbiju, potvrdio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.
Stigao prvi Štadlerov brzi voz, od ukupno tri
Foto: Pixabay (ilustracija)
Drugi i treći voz koji će se, takođe, koristiti na pruzi za brzine do 200 kilometara na sat, od Beograda do Subotice, trebalo bi Srbiji da budu isporučeni do kraja godine.
 
Ugovor o nabavci tri putnička elektromotorna voza za brzine od 200 kilometara na sat potpisan je 8. aprila u Beogradu.
 
Jedini ponuđač koji je dostavio ponudu na tender bio je švajcarski Štadler, sa ponuđenom cenom od 62,2 miliona evra (62.197.200 evra sa PDV-om).
 
U pitanju su tri dvospratne elektromotorne garniture, koje nose oznaku Štadler KISS200.
 
U vozu ima ukupno 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. Takođe, postoji wifi internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini bar.
 
Kako je ranije najavljeno, prva deonica brze pruge Beograd - Budimpešte, od Beograda do Novog Sada trebalo bi da bude puštena u saobraćaj do marta naredne godine.
 
Karta će, prema ranijim najavama, koštati najverovatnije oko 1.000 dinara.
 
"Dva puta dnevno će građani moći da putuju direktno od Beograda do Novog Sada i stignu za 30 minuta i to će koštati oko 1.000 dinara, bez mnogo stajanja. Neki vozovi će se zaustavljati na više stanica i vožnja će biti jeftinija, a trajaće oko 48 do 52 minuta", rekao je ranije Momirović.
  • Banderaš

    28.10.2021 12:26
    Ološ
    Ova isporuka voza teče po dogovorenim terminima i samo pokazuje ne samo koliko su Švajcarci precizni,kvalitetni i tačni nego nam ponovo pokazuje koliko se bahato,bezobrazno i neodgovorno ponašaju srpski političari koji ne samo da su ponovo pomerili termine puštanja pruge u rad,već su tek pre par sedmica krenuli sa rušenjem Novosadske stanice,koloseka,nadvožnjaka i ostale infrastrukture. Poređenja radi,za isti period kojima je srbima trebalo da probiju tunele od 3km×2 Švajcarci su probili Basis Gothard tunele u dužini od 40km×2 kao i još 12km ventilacionih i sigurnosnih tunela za isti novac koji mi plaćamo za 2 tunela po 3km. Podatke o ugovorima i cenama Gothard tunela možete pročitati na ch.ch dostupni su svima,pa i lopovskim srpskim vlastima i tužilaštvu.
  • Gloginje

    28.10.2021 09:40
    zec i kornjača
    Sećate li se onih crvenih lokomotiva? E vidite i onse su mogle da idu 160 km/h ali pruga nije bila adekvatna za takve brzine... Nema to veze sa vozom koji kupujete...
  • 9

    27.10.2021 19:04
    Olovke i flomasteri Štadler
    KISS 62.197.200 evra
    A Kiss i proviziju od 10%
    Vaš Bu-Goan-Ce , da ne kažete da
    kupjem samo ćinejansko smeće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.