"Moderna" stiže sutra u Srbiju, u postupku vakcina Džonson i Džonson

Jadranka Mirković iz Agencije za lekove i medicinska sredstva je izjavila da je blizu sedam miliona datih doza vakcina u našoj zemlji i da je do sada bilo 1.175 prijava na neželjene reakcije.
"Moderna" stiže sutra u Srbiju, u postupku vakcina Džonson i Džonson
Foto: 021.rs
"Do juče smo imali 1.175 prijava, što je jedna na šest do sedam hiljada datih doza, zavisno od vremenskog intervala u kojima pratimo tu statistiku", rekla je Mirkovićeva za RTS.
 
Neželjene reakcije su, kako kaže, obično one koje spadaju u očekivane i koje se javljaju na samom mestu primene, poput bola, crvenila, otoka, malaksalosti, povišene temperature i glavobolje, a više od 70 odsto tih reakcija prolazi spontano.
 
Navodi da se Agenciji za lekove prijavljuju neželjene reakcije, ali mogu da se prijave i Institutu za javno zdravlje "Batut".
 
"Važno je da prijavljujemo sve neželjene reakcije, sumnje koje imamo na sve lekove, a posebno na vakcine. Bitno je da smo u nedelji u kojoj je kampanja svesnosti, odnosno kampanja promocije i prijave neželjenih reakcija koja se svake godine početkom novembra dešava globalno", izjavila je Mirković.
 
Na osnovu dosadašnjih prijava, isključene su, kako kaže, mogućnosti da je sama vakcinacija povezana sa smrtnim ishodom. Napominje da su sve neželjene reakcije manje od posledica obolevanja i da je neuporedivo veća opasnost od posledica kovida i od ishoda nego od vakcinacije.
 
Dodala je da je u postupku vakcina kompanije "Džonson i Džonson" i da nema odstupanja od standarda, propisa i zahteva koje svaka serija vakcina mora da ispuni, pre nego što se nađe u prometu.
 
"Sutra stiže Moderna, a očekuje da bi do kraja nedelje mogla da bude na punktovima za vakcinaciju. Pitanje je dana", izjavila je Mirković.
 
Navela je i da se provera koju "Sputnjik" prolazi ne razlikuje od provere drugih vakcina, bez obzira na to što je proizveden u Srbiji. Prilikom kupovine leka, prema njenim rečima, važno je da se svaki lek nabavi u legalnom lancu snabdevanja.
  • Lili

    02.11.2021 21:09
    Vrlo zanimljivo
    Čemu nove vakcine kad ni ove nisu potrošene?Crno nam se pise

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.