Šta se do sada zna o četvrtoj dozi vakcine protiv kovida?

Informacija koja je objavljena na sajtu "Batuta" pokrenula je dilemu da li se u Srbiji priprema uvođenje četvrte doze vakcina protiv korone.
Šta se do sada zna o četvrtoj dozi vakcine protiv kovida?
Foto: 021.rs
Dr Ljiljana Marković Denić, predsednica Nacionalnog stručnog komiteta za imunizaciju, u izjavi za Nova.rs objašnjava da se ne radi o četvrtoj dozi za sve građane - reč je buster dozi za one imunološki najugroženije pacijente za koje osnovna vakcinacija podrazumeva tri doze.
 
"Za pacijente regularnog zdravstvenog stanja primarna vakcinacija su dve doze u razmaku od tri nedelje. Svetska zdravstvena organizacija je odlučila da pacijenti sa teškim imunolopkim problemima – imunodeficijencijom posle 28 dana u okviru primarne vakcinacije prime treću dozu. I oni primaju dodatnu buster dozu - ono što je za ostale treća doza, za njih je zapravo četvrta", objašnjava dr Denić.
 
Ona napominje da se sve radi uz preporuku subspecijaliste koji vodi te imunološki ugrožene pacijente.
 
Dakle, da ne bude zabune još uvek nema četvrte doze za sve.
 
Šta je Batut saopštio:
 
Buster doza daje se i nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama (osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu).
 
Batut navodi da se ostavlja mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primenjena kao buster doza.
 
Ako se Gam-KOVID-Vak vakcina primenjuje kao buster doza, u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine, navodi se u odluci.
 
Direktorka bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević rekla je ranije da će možda u februaru biti uvedena četvrta doza vakcine za sve građane.
  • Andrej

    04.11.2021 13:35
    Obavezna vakcinacija
    Svako mora dobrovoljno da se vakciniše! A koji tvrdoglavi gad baš neće da primi spasonosni ubod od putina, jer: sputnik – sputink – sputin – s putina (na ruskom s ne znači samo s nego i od) ili od Malivuka, taj neće dobiti kovid propusnicu ni do prodavnice, pa će tek onda da vidi čija majka crnu vunu prede...
  • @Mile Prcikoza

    04.11.2021 09:06
    Bogami, u promenadi je red. Ovo je najcrnji talas dosad, i čini se da informacije o težini situacije polako dopiru do ljudi. Zaraze se i vakcinisani, ali na intezivi i na respiratorima leže samo antivakseri, i to polako stiže do ljudi.
  • Miko

    03.11.2021 15:08
    Pa još letos sam pisao da je četvrta na putu,a da nije zadnja ni ona !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija