Četiri sindikata protestovalo: Ovo su njihovi zahtevi

Ispred zgrade Vlade Srbije održan je protest četiri sindikata - Sindikata uprave Srbije, Sindikata obrazovanja, Sindikata kulture i Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije.
Četiri sindikata protestovalo: Ovo su njihovi zahtevi
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Zahtevi sindikata su povećanje zarade za 15 odsto od januara 2022. godine, uspostavljanje socijalnog dijaloga poslodavca sa sindikatima, takođe i isplata toplog obroka i regresa za sve zaposlene u javnom sektoru, kao i isplate naknada predviđenih posebnim kolektivnim ugovorima.
 
Đurđica Jovović iz Sindikata nauke Srbije kaže da socijalni dijalog, kada je taj sindikat u pitanju postoji samo na nivou sa resornim Ministarstvom obrazovanja, odnosno sa državnom sekretarkom, prenosi N1.
 
"Apsolutno nema sluha za dijalog sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, a još manje sa Ministarstvom finansija. Kad god nešto tražite onda obično kažu pa hajde vi sindikati sada organizujte ministre, okupite ih na jednom mestu, pa neka oni rešavaju probleme", kaže ona.
 
Obraćali su se, kaže, i premijerki i predsedniku.
 
"Da proba da posreduje ili da inicira jedan takav sastanak, jer je stvarno došao kraj strpljenju zaposlenima u nauci", napominje ona.
 
Prema njenim rečima, ako hoćete da napravite dobru reformu u bilo kojoj oblasti, a posebno nauci, to ne možete bez dobrog finansijskog ulaganja.
 
"Kad se formira nova vlada svima su puna usta nauke, napredovanja, a kad se donese budžet, budžet za nauku bude statistička greška za budžet Republike Srbije. Od 2000. godine nije makao sa 0,3 odsto", kaže ona.
 
Kaže da se ne radi samo o pitanju zarada.
 
"Mnogo češće kao problem navodimo to što nema nove opreme, što su sredstva koja se izdvajaju za materijalne troškove nedovoljna, a od nas se traže vrhunski rezultati. Nedovoljna ulaganja su razlog nazadovanja na Šangajskoj listi, čim nemate opremu, ulaganja, nemate sa čim da radite, ne možete da objavljujete nove radove, nemate dovoljnu citiranost, koja je uslov da budete na Šangajskoj listi", kaže ona.
 
Nije dovoljno, ističe, da kažemo da smo napravili Naučno tehnološke parkove, ako ne bude imao ko da radi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija