Ponovo protest radnika Fabrike reznog alata u Čačku, nema uslova da nastave proizvodnju

Oko 70 radnika Fabrike reznog alata u Čačku protestovalo je danas, tri dana posle prethodnog protesta zbog zahteva Ministarstva odbrane da se pokrene proizvodnja nakon uvođenja predstečajnog postupka.
U FRA je pre mesec dana prekinuta proizvodnja i otvoren predstečajni postupak zbog velikih dugovanja i dugogodišnje blokade računa.
 
U međuvremenu radnicima je isplaćen socijalni program i oni su sporazumno raskinuli radni odnos, ali je na poslednjoj raspravi Privredni sud odbio da uvede stečaj u fabriku, na zahtev Ministarstva odbrane koje je navelo da bi se otvaranjem stečaja prekinula proizvodnja naoružanja i vojne opreme i snabdevanja vojne industrije Srbije.
 
Predsednik fabričkog Industrijskog sindikata Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da radnici protestuju jer smatraju da je odluka Ministarstva odbrane "nerealna" i da u fabrici nema uslova za pokretanje proizvodnje.
 
"Nelogično je da ministar odbrane Nebojša Stefanović traži da se prekine predstečajni postupak jer je fabrika važna za odbrambeni sisitem države, a u praksi se to Ministarstvo nije tako ponašalo", rekao je Đelić.
 
On je dodao da je fabrika 2015. godine uredbom Vlade Srbije porglašena kao preduzeće od značaja za odbrambeni sistem Srbije, ali da u njega nije uvrštena i da preduzeća koja pripadaju namenskoj industriji nisu redovno plaćala proizvode koje im je FRA isporučivala, za šta je prema njegovoj oceni bilo odgovorno Ministarstvo odbrane.
 
Prema podacima Industrijskog sindikata račun fabrike je u blokadi osam godina, a fabrika u gubitku 29,7 miliona evra.
 
Radnici FRA koji su protestovali traže od Ministarstva privrede da reši status fabrike i poštuje dogovor koji su postigli u martu kada je obećano radnicima da će posle isplate socijalnog programa fabrika otići u stečaj, a jednoj firmi koja je iskazala zainteresovanost biti omogućeno da zakupi halski prostor, zaposli oko 200 radnika i nastavi sa proizvodnjom koju je imala FRA.
 
Posle protesta ispred fabrike radnici su nastavili protest ispred zgrade Gradske uprave zahtevajući sastanak sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem od koga su ranije tražili da im obezbedi sastanak u Vladi Srbije sa predstavnicima ministarstava privrede i odbrane kako bi se razrešila situacija u FRA.
 
"Dobili smi informaciju da je gradonačelnik na službenom putu, ali u toku dana očekujemo od njega informaciju da li je obezbedio sastanak u Vladi Srbije, od čega će zavisiti naši dalji protesti", rekao je Đelić.
 
Fabrika reznog alata u Čačku je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je i izvozila, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.
  • Komsija

    06.11.2021 10:37
    Posrednik
    ZAsto niko ne spominje posrednicku firmu, preko koje je FRA isporucivala alate namenskoj industriji. Ta firma je najvise "zasluzna" za situaciju u kojoj se FRA nalazi. Naime pisano je o tome da ta firma jevtinije prodaje alate, nego sto ih placa proizvodjacu. Pa i slepcu je moralo biti jasno da ta firma nece placati proizvodjacu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija