Preminuo Muamer Zukorlić

Lider stranke Pravda i pomirenje i bivši muftija Muamer Zukorlić preminuo je danas iznenada u Novom Pazaru, u 51. godini, potvrđeno je portalu Nova.rs iz Islamske zajednice.
Zukorlić je bio poslanik u Narodnoj skupštini.
 
Na čelu Mešihata bio je do 2016. godine, kada je intenzivirao svoju političku karijeru. 
 
Rođen je 1970. godine u selu Orlje, u opštini Tutin.
 
Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, opština Tutin, a Medresu "Gazi Husrev-beg" u Sarajevu, nakon čega odlazi na odsluženje vojnog roka. Islamski fakultet, odsek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini (Alžir), a završava 1993. godine, da bi od nove školske godine postao profesor Medrese u Novom Pazaru. Apsolvirao je na postdiplomskim studijama u Libanu. 
 
Za prvog predsednika Mešihata Islamske zajednice Sandžaka biran je od osnivanja, da bi na toj funkciji bio do početka 2016, kada zbog ulaska u politiku najpre zamrzava funkciju, a potom se i povlači sa nje. Uporedo sa funkcijom predsednika Mešihata bio je i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i predsednik Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.
 
U njegovoj biografiji na sajtu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji navodi se da je „vrsni poznavalac arapskog jezika i odlikuje se visokim organizacionim sposobnostima, opštom pismenošću i misionarskim afinitetima“. 
 
Kandidovao se na predsedničkim izborima 2012. godine i osvojio 54.492 (1,39 odsto) glasova.  
 
Pred vanredne parlamentarne izbore 2016, najpre se privremeno odrekao pozicije muftije sandžačkog, kao bi predvodio izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice. Ubrzo je podneo i ostavku na tu funkciju i raspoređen je na radno mesto savetnika u Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji. 
 
U decembru 2017. godine Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka preimenovana je u Stranku pravde i pomirenja (SPP), sa ciljem da proširi svoje delovanja izvan Sandžaka i ponudi program prihvatljiv Srbima, Bošnjacima i pripadnicima drugih nacionalnih zajednica u Srbiji. Za predsednika SPP izabran je Muamer Zukorlić.
  • Booro iz Pobede

    07.11.2021 07:32
    Bez naslova
    Pametan, odmeren, neostrascen, veliki gubitak za srpsku politicku scenu. Kao sto se crno i belo razlikuju tako se i Zukorlic od na primer Vulina razlikuje.
  • Aleksa

    06.11.2021 18:25
    Žalosno je kad odu ljudi koji mogu da promene svet na bolje.
  • Iznogud

    06.11.2021 18:14
    g.Zukorlić
    je sada na lepšem mestu,u Dženetu okružen lepim devicama
    neka mu je lahka zemlja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija