ASNS: Medicinari koji rade u kovid bolnicama da imaju beneficirani radni staž

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) je ponovila zahtev da se zdravstvenim radnicima u Srbiji koji rade u kovid bolnicama prizna beneficirani radni staž.
ASNS: Medicinari koji rade u kovid bolnicama da imaju beneficirani radni staž
Foto: 021.rs
Takvu inicijativu je ASNS podneo premijerki Ani Brnabić avgusta 2020. godine, a ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru maja 2021. godine.
 
Predlog tog sindikata je da se zdravstvenim radnicima i drugim zaposlenima koji poslove obavljaju u kovid bolnicama i ambulantama staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem za 50 odsto, odnosno 18 meseci za godinu dana rada.
 
"Svi zaposleni koji rade u kovid bolnicama i ambulantama obavljaju poslove u najtežim radnim uslovima, sa permanentnom opasnošću po zdravlje i život pa su ispunjeni svi uslovi propisani zakonom o PIO pod kojima drugi zaposleni ostvaruju pravo na staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, i to na uvećanje od maksimalnih 50 odsto", navodi se u saopštenju ASNS.
 
Kako je podsetio sindikat, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče poručio da se ;mora pronaći način da se pomogne zdravstvenim radnicima koji se u crvenim zonama bore sa korona virusom, da dobiju neku vrstu podrške ili beneficirani radni staž.
 
"Očekujemo da će posle predloga predsednika zaposlenima u kovid bolnicama i ambulantama konačno i zasluženo biti priznato pravo na benificirani radni staž, kao što očekujemo da i druge naše inicijative kao što su zabrana rada nedeljom u trgovini, inicijative za izmenu Zakona o radu, Zakona o štrajku, Zakona o PIO i druge, neće morati da čekaju šlagvort predsednika Vučića da bi Vlada i ministri radili svoj posao", ističe se u saopštenju ASNS.
  • kako

    09.11.2021 22:12
    Ja sam radila godinu i po dana s beneficijom, posle mi je receno da mi se to en racuna, da je potrebno da se spoji 10 godina na takvom mestu da bi se priznao beneficiran staz.
  • Mile rent-a mozak

    09.11.2021 10:03
    Evo Rebić u 54 godini ide u penziju ima beneficiran radni staž. Džonić, vatrogasac otišao u penziju u 52, pa mnogo gledao filmove. Akcija važi samo za Mup i Biu, jer oni izlažu opasnosti na poslu, jer rade na ulici - kad odu u penziju i dalje rade na ulici, ali sada sve znaju pa nema opasnosti. Sada izjednačiti specijaliste i hirurge sa pandurima, valjda je poenta da učiš na kursu 20 dana, a ne u školi, fakultetu, specijalizaciji, SUPspecijalizaciji 25-30 godina? Bolje lekarima dajte pandurske (Rebićevu) platu.
  • CK

    09.11.2021 08:33
    šta će im
    Nekada je beneficirani staž imao smisla jer je omogućavao da radnici odu ranije u penziju. Danas, kada se računa samo starosni kriterijum, beneficirani staža samo umanjuje indeks za računanje penzije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija