Vlada usvojila predlog Zakona o referendumu: Ukida se cenzus

Vlada Srbije usvojila je danas predlog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se predviđa ukidanje obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.
Vlada usvojila predlog Zakona o referendumu: Ukida se cenzus
Foto: 021.rs (arhiva)
Kako se navodi, "novi zakon će građanima omogućiti da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma".
"Novim zakonom se otklanjaju nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona, zbog kojih su građani institute referenduma i narodne inicijative u praksi retko koristili", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.
Navodi se da "usled činjenice da je važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom".
 
Kako se dodaje, "rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma iz oktobra 2020. godine".
 
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je ranije danas da će parlament do kraja meseca usvojiti izmene zakona o referendumu, kako bi se sredinom januara naredne godine sproveo referendum o promeni Ustava.
 
"Naš predlog je da to završimo do kraja saziva ove skupštine. To znači da ćemo gledati da do kraja meseca donesemo zakon o referendumu, kako bi smo doneli i akt o promeni Ustava, a nakon toga raspisali referendum za sredinu januara", kazao je Dačić.
  • Rade

    11.11.2021 15:32
    @BjelogrdićBezMorala
    Dzabe pricas, 2 miliona Srba je ljubilo sliku Milosevica, a sada ljubi sliku Vucica. Zatucanost i primitivizam se ne leci brzo, potrebno je barem 3 generacije lecenja od primitivizma, zatucanosti i osvescavanja. To nazalost nece ici tako brzo, a pitanje je zbog bioloskog izmiranja Srba da li ce ikada biti moguci oporavak takvog naroda.
  • BjelogrdićBezMorala

    10.11.2021 08:37
    Pa vi sada i dalje nemojte glasati jer su svi isti.
  • Gramzi - Bagins

    10.11.2021 06:34
    Ukidanje obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma u praksi je, praktično, ukidanje referenduma. Bez cenzusa, referendume bukvalno mogu da raspišu u Narodnoj skupštini ili u okviru stranke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.