Pogačar: Zakon o frilenserima treba doneti što pre, a radna grupa se sastala samo jednom

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je da će sutra pred zgradom Vlade Srbije održati konferenciju za medije na kojoj će ponuditi model oporezivanja njihovog rada.
Pogačar: Zakon o frilenserima treba doneti što pre, a radna grupa se sastala samo jednom
Foto: Pixabay (ilustracija)
Pogačar je rekao da su radnici na internetu (frilenseri) nezadovoljni činjenicom da se Radna grupa koja je formirana i u kojoj su predstavnici frilensera do sada sastala samo jednom, 8. oktobra, a trebalo je da do kraja ove godine predloži nacrt zakona o oporezivanju tog rada.

Frilenseri zbog toga strahuju da će se od 1. januara 2022. godine primeniti model oporezivanja koji je prema izmenama Zakona o porezu na dohodak građana dogovoren u proleće ove godine i kao prelazno rešenje do usvajanja zakona o frilenserima.

Prema prelaznom rešenju, neoporeziva osnovica iznosi 18.300 dinara, a na ostatak prihoda frilenseri bi plaćali porez od oko 50 odsto, što je veće stopa nego na prihode radnika zaposlenih na neodređeno vreme.
 
"Do isteka obećanog roka ministra finansija Srbije Siniše Malog za usvajanje zakonskog rešenja za oporezivanje dohotka frilensera ostalo je manje od dva meseca, a Radna grupa se sastala samo jednom", rekao je Pogačar.
 
Dodao je da radnici na internetu ne mogu sačekati 1. januar 2022. sa "najgorom poreskom računicom" po kojoj je neoporezivi iznos samo 18.300 dinara, a da se na ostatak naplaćuje porez u iznosu većem od 50 odsto zbog čega su pripremili "fer predlog".
 
Pogačar je rekao da Poreska uprava nije uručila rešenja o porezu na dohodak frilensera za prethodnih pet godina, nakon što je taj postupak obustavila pre godinu dana.
 
Poreska uprava je krajem prošle godine frilenserima počela da uručuje rešenja o poreskom zaduženju za pet godina unazad, sa obrazloženjem da su bili dužni da ga sami prijave, ali je posle protesta tih radnika uručivanje obustavljeno da bi se iznosi nameta korigovali prema prelaznom rešenju postignutom sa predstavnicima Vlade Srbije nakon protesta.
 
Pogačar je rekao da je do sada rešenja dobilo samo nekoliko priređivača igara na sreću u kojima je na prihode obračunata i kamata, mada je, kako tvrdi, ministar finansija rekao da se ona neće naplaćivati.
 
Naveo je da će, prema gruboj proceni, oko 10.000 frilensera koji su preko digitalnih platformi predavali engleski jezik Kinezima ostati bez posla jer su tamošnje vlasti donele zakonon kojim se zabranjuje strancima da to čine.
  • @NSadjanin

    10.11.2021 14:02
    Zelim ti takav luksuz u zivotu. 150e neoporezovano, i posle da placas dinar za svaka 2 dinara koje zaradis.
  • tarabic

    09.11.2021 21:24
    vlada ce oterati 40,000 frilensera u inostranstvo, ali ce zato dati subvencije Rio tintu da zaposli 1000 radnika.
  • NSadjanin

    09.11.2021 21:18
    Pa ako je povoljnije biti prijavljen nek otvore firme, preduzetnicke radnje, knjigaske ili pausale.
    Lepo su omogucili da svako moze da zaradi 150 eur bez ikakvih troskova.
    Bas trazite leba preko Pogac(ar)e.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.