Civilne organizacije: Vlada da naloži organima da uklone mural Ratka Mladića, tužilaštvo da reaguje

Organizacije civilnog društva u Srbiji zatražile su danas da Vlada Srbije naloži nadležnim gradskim organima preduzimanje radnji u svrhu uklanjanja murala Ratku Mladiću.

Takođe, traže da Ministarstvo unutrašnjih poslova prekine praksu zabrane javnih okupljanja usled svoje navodne nespremnosti da bezbednosno kontroliše kontraskupove.

U zajedničkom saopštenju koje je potpisalo 70 organizacija, zahteva se i da MUP prestane da podnosi prekršajne prijave protiv aktivista koji koriste svoja Ustavom zagarantovana prava na slobodu izražavanja i okupljanja, kao i da preispita ponašanje policajaca u civilu prilikom hapšenja aktivistkinja.
 
"Da se Vlada Srbije jasno odredi prema pretnjama koje aktivisti i aktivistkinje dobijaju povodom podrške uklanjanju murala Ratku Mladiću, uključujući i pretnje aktivistima na samom skupu, na koje prisutni službenici policije nisu reagovali, kao i da tužilaštvo na njih reaguje u što kraćem roku", tražile su organizacije civilnog društva.
 
Oni su naveli da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojim javnim nastupima targetirao organizacije civilnog društva, kao i aktiviste i aktivistkinje, etiketirajući ih kao osobe koje žele da naštete Srbiji - nazivajući ih "bezobzirnim prema svojoj zemlji" i optužujući ih da "govore sve najgore o sopstvenom narodu".
 
Organizacije ocenjuju da je pretnjama i uvredama upućenim protivnicima murala doprinela retorika koja potiče od "samog vrha vlasti".
 
One su navele da vladi žele da skrenu pažnju da zabrana skupa u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, najavljenog za utorak 9. novembar, u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću, zbog navodne opasnosti po bezbednost ljudi i imovine, predstavlja kršenje Ustavom zagarantovanog ljudskog prava na slobodu okupljanja.
 
"Najavljeni skup je uredno prijavljen, i planiran u koordinaciji sa stambenom zajednicom, a na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala Komunalna inspekcija GO Vračar", navode u saopštenju organizacija civilnog društva.
  • R

    12.11.2021 22:27
    Što baš sada?
    Idealna tema za onemogućavanje jedne opozicione liste. A naprdni kao cene Ratka a ništa ne čine za odbranu istog. Naprdna odbrana Ratka je isključivo za unutrašnju upotrebu, ali odlična za deljenje opozicije na građaniste i srbende!
  • Žaklina

    12.11.2021 22:00
    @Crni007
    Pa najvecu podelu sada sire ove NVO i SNS. Znaci zabraniti i jedne i druge.
  • Vladan

    12.11.2021 21:33
    @Treba

    Naravno da hoćemo. Šic kući pa tamo crtajte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.