Srbija i Kosovo ipak pozvani na Samit za demokratiju u SAD?

Srbija i Kosovo će biti pozvani na Samit za demokratiju koji organizuje američki predsednik Džozef Bajden, saznaje Glas Amerike od izvora u Vašingtonu.

Za tu informaciju još nema zvaničnih potvrda, a Glas Amerike još nije dobio odgovor od Stejt departmenta tim povodom.

Samit za demokratiju biće održan onlajn 9. i 10. decembra i okupiće više od 100 zemalja, sa ciljem zaustavljanja demokratskog nazadovanja i erozije ljudskih prava i sloboda širom sveta.

Portal Politiko je prošle nedelje objavio da među 100 pozvanih zemalja i pravnih instanci nema Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine, a da na listi jesu ostale ekonomije Zapadnog Balkana, Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija.
 
U ambasadi SAD u Beogradu agenciji Beta je u utorak rečeno da u tu Bajdenovu inicijativu nisu mogli da budu uključeni svi partneri Vašingtona i da je cilj bio da se okupi regionalno i društveno-ekonomski raznolika grupa zemalja i pravnih instanci.
 
Na pitanje agencije Beta da li su istiniti navodi da Srbija neće biti pozvana na Samit i koji su razlozi takve odluke, portparol Ambasade SAD u Beogradu naveo je da je "cilj bio da se okupe kako zemlje sa već snažno razvijenim demokratijama tako i demokratije u nastajanju, različite po broju stanovnika, etničkom sastavu i geografskom položaju".
 
"Predsednikov Samit za demokratiju jedna je od mnogih inicijativa SAD usmerenih na unapređenje demokratije, borbu protiv korupcije i promovisanje poštovanja ljudskih prava širom sveta. SAD ostaju posvećene radu sa Srbijom na unapređenju i jačanju demokratije kroz druge forume, kao i na sprečavanju nazadovanja demokratije, promovisanju poštovanja ljudskih prava i suzbijanju korupcije kako bismo zajedno dokazali da demokratske zemlje ispunjavaju potrebe svojih naroda", naveo je portparol ambasade u utorak.
  • Sima S

    12.11.2021 20:29
    Demokratija na Balkanu :))
    "Srbija i Kosovo ipak pozvani na Samit za demokratiju u SAD?.."
    - Šta reći a ne zaplakati. Ni u jednoj od ove 2 tvorevine nema ni "d" od demokratije Zapadnog tipa. Naprotiv, Srbija sve više liči na koloniju ili protektorat, a Kosovo to jeste još od svog nastanka.
  • Znaci tako

    12.11.2021 18:45
    Obe susedne drzave
    SAD su ipak odlucile da ne izoluju obe drzave i da pomognu da one prevazidju medjusobnu netrpeljivost! Da li ste registrovali da i Tramp daje izjave da je moguce izbeci rat medju drzavama susedima? A kako vi tumacite? Mislite li da je ovaj poziv priznanje razvoju demokratije u Srbiji i na Kosovu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija