Porez za sveštenike plaća država, najveći obrt novca SPC u "sivoj zoni"

Izjava patrijarha Porfirija u kojoj navodi da Srpska pravoslavna crkva (SPC) plaća porez kao i ostali građani, otvorila je brojna pitanja.
Porez za sveštenike plaća država, najveći obrt novca SPC u "sivoj zoni"
Foto: 021.rs

Naime, tradicionalne crkve i verske zajednice mogu za svoj rad da obezbeđuju sredstva iz prihoda od sopstvene imovine, zadužbina, legata i fondova, mogu da nasleđuju, primaju poklone i priloge, obavljaju razne neprofitne ali i privredne delatnosti, utvrđuje Zakon o crkvama i verskim zajednicama, piše Danas.

Ali, one pri tom mogu biti "delimično ili potpuno oslobođene poreskih i drugih obaveza, u skladu sa zakonima kojima se uvodi odgovarajući javni prihod".

Takođe, problematično je i to što za crkvene obrede – venčanja, sahrane i druge verske delatnosti, sveštenici ne izdaju fiskalne račune niti postoji jedinstvena tarifa, te je najveći obrt novca u SPC u svojevrsnoj "sivoj zoni".
 
Situacija sa socijalnim pravima sveštenstva i verskih službenika se ne razlikuje od prava drugih građana Srbije, ali je data mogućnost da se sredstva potrebna za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje mogu obezbediti u budžetu Republike Srbije.
 
Zakon, međutim ne navodi pod kojim uslovima i kriterijumima se crkve oslobađaju fiskalnih obaveza, ali je jasno da se to odnosi na poreze iz privrednih delatnosti kao i na imovinu.
 
Dragan Radović iz knjigovodstvene agencije Kvatro, kaže za Danas da crkve i sveštenici nisu izvan poreskog sistema Republike Srbije i da kroz svoju ličnu potrošnju, kao i svi ostali, plaćaju PDV na sve proizvode i usluge.
 
Komentarišući izjavu patrijarha Porfirija da Crkva plaća sve poreze kao i ostali građani Srbije, Radović kaže da prvi čovek Srpske pravoslavne crkve nije u poreskoj materiji i da mu ne treba zameriti što ne pravi razliku između poreza na potrošnju i drugih oblika oporezivanja.
 
"Iz te izjave vidi se da ne poznaje ni termin poreski obveznik jer ne pravi razliku između 'obveznik Crkva' i 'obveznik sveštenstvo'. Ako je Crkva obveznik PDV-a, morala bi da vodi dvojno knjigovodstvo i da predaje finansijske izveštaje APR-u. Međutim, ako se uradi pretraga objavljenih završnih računa, dobijamo odgovor da 'pravno lice nije obveznik'", kaže Radović i dodaje da ni SPC, kao ni ostale verske zajednice, ne plaćaju taj porez i ne podnose finansijske izveštaje.
 
On tvrdi i da se za sveštenike SPC iz crkvenih fondova ne plaćaju porezi i doprinosi na zarade, jer su od 2012. uključeni u sistem PIO fonda a sredstva za te namene obezbeđuju se u republičkom budžetu.
 
Sagovornik Danasa iz SPC koji je insistirao na anonimnosti kaže da ga je prilično iznenadila izjava patrijarha Porfirija u kojoj on navodi da SPC plaća porez kao i ostali građani, ističući da je najveći problem u Crkvi to što ne postoji transparentan protok novca.
 

Opširnije na sajtu Danasa.

  • Ивица

    14.11.2021 19:06
    Било би лепо када би се дискутовало без увреда. Нетачно је да је верским заједницама враћено 90%. Тачно је када су у питању њиве, али нетачно је за објекте, све у центрима градова. Један пример: СПЦ је добила назад Змај Јовину гимназију и једини услов је био да се врати стари натпис, колико знам. Није уведена кирија, а држава није платила 50 година бесплатног коришћења. Вероватно је понудила нешто друго. Католицима је враћена зграда где је Музичка школа, а Јеврејима Балетска. Такође им није плаћена амортизација нити заостале кирије. Ове две заједнице су одлучиле да наплаћују кирију, а Држава да гради нови објекат, јер им се није исплатило. Зар нису могли то и раније? Не треба видети неправду и отимачину само код верских заједница.
  • Lala

    14.11.2021 16:31
    @ab
    Molim te navedi mi sta je crkva napravila sa svom imovinom koja joj je prepisana za opste dobro ovog naroda. To sto zidaju crkve i kupuju skupe automobile gladne nije nahranilo. Nisam ja sebican ali nisam ni ovca. Nisu trebali da prihvataju zaduzbine , kuce i zemlju. Njihova duznost je da pokazu narodu put ka Bogu i nista vise.
  • Živa

    14.11.2021 15:49
    Za neukog Skota
    Zakon o porezu na imovinu čl.12
    " 3) u svojini tradicionalnih crkava i verskih zajednica i drugih crkava i verskih zajednica registrovanih u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni položaj crkava i verskih zajednica, koje su namenjene i isključivo se koriste za obavljanje bogoslužbene delatnosti;"
    Koliki porez plaća Irinej za Vladičanski dvor u kom stanuje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija