Mali: Do kraja godine više aktivnosti u okviru "Otvorenog Balkana"

Ministar finansija Siniša Mali, nakon niza sastanaka sa ministrima iz Albanije i Severne Makedonije izjavio je da su dogovorene zajedničke aktivnosti.

"Između ostalog, dogovoreno je da će se do kraja godine intenzivno raditi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i na unapređenju već postojećih sistema. Realizacija ove mere će značajno doprineti manjem zadržavanju kamiona na granicama", rekao je ministar.

Dodao je da je dogovoreno i potpisivanje sporazuma kojim će se omogućiti slobodan pristup tržištu rada građana tri zemlje, tako da će oni moći slobodno da borave i rade na teritoriji Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Takođe, dogovoreno je da će do kraja godine sve tri zemlje uvesti sistem gde će sve granične službe raditi neprekidno, naveo je Mali.
 
"Osim toga, sve tri strane će do kraja godine da potpišu i validiraju sporazume o priznavanju statusa ovlašćenih privrednih subjekata što će pojedinim kompanijama u velikoj meri olakšati prelazak granice i doneti druge benefite", poručio je ministar finansija.
 
Dodao je da će biti osnovana i zajednička radna grupa koja će se baviti harmonizacijom poreske politike naše tri zemlje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija