Kako do besplatne provere nivoa antitela - u toku je studija

Na vakcinalnim punktovima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Kragujevcu, na oglasnoj tabli istaknuto je saopštenje da možete besplatno proveriti nivo antitela u okviru studije.
Kako do besplatne provere nivoa antitela - u toku je studija
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ova studija, kako za "Blic" kaže doktorka Tanja Jovanović, ima za cilj praćenje efikasnosti vakcina kod različitih starosnih grupa.
U svetu je protiv kovida19 dato oko šest milijardi doza vakcina, ali svaka zemlja u naučne svrhe sada prati njihovu efikasnost, što je u ovom slučaju za građane "isplativo", jer mnogi plaćaju kako bi proveravali nivo antitela nakon vakcinacije.
 
Virusološkinjam profesorka doktorka Tanja Jovanović, kaže da se u našoj zemlji, zapravo, prati efikasnost svih vakcina koje se primenjuju za imunizaciju protiv kovida19.
 
"Efikasnost vakcina se prati preko određivanja prisustva i količine specifičnih neutrališućih antitela kroz vremenski period od godinu dana. Neutrališuća antitela nas štite od infekcije, jer se vezuju za infektivni virus i tako sprečavaju da virus uđe u ćeliju. Nivo antitela se određuje pre aplikacije prve doze vakcine, a zatim neposredno pre davanja druge a zatim i buster doze. Kako bi se pratila dinamika održavanja specifičnih anttela, dalje praćenje količine neutrališućih antitela određuje se posle mesec dana, tri i šest meseci kasnije, kao i posle godinu dana", objašnjava ona.
 
U nekim istraživanjima se pored određivanja prisustva neutrališućih antitela određuje se i ćelijski imunski odgovor posle vakcinacije.
 
"Ćelijski imunitet indukovan vakcinacijom utiče na virus u ćeliji, ubija inficiranu ćeliju i tako sprečava dalje širenje infekcije", objasnila je za "Blic" profesorka Jovanović.
 
Istraživanje se sprovodi u celoj Srbiji, a krv se uzorkuje u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Organizacija uzorkovanja poverena je domovima zdravlja u ovim gradovima koji sprovode vakcinaciju u regionu. Da bi postali učesnik u studiji, potrebno je da se prvo u potpunosti informišete o samom istražvanju, ciljem i sardžajem istraživanja.
 
"Ukoliko na osnovu informacija odlučite da učestvujete u studiji, potrebno je da potpišete informisani pristanak, koji vas obavezuje da poštujete vremenski kalendar uzorkovanja krvi. Informisani pristanak je potreban za svakog učesnika u svim studijama koje prate efikasnost vakcinacije. U protokolu studija su dati kriterijumi za uključivanje ili isključivanje ispitanika iz studije. Ukoliko je osoba dala pristanak što prati potpisivanje dokumenta, i ispunjava kriterijume za uključivanje u studiju, popunjava i upitnik koji se odnosi na informcije o zdravstvenom stanju, a koja mogu da utiču na rezultat istraživanja. Pored godina starosti, potrebna je informacija o tome da li je osoba prethodno preležala kovid19 i da li ima neke hronične bolesti koje mogu da utiču na kvalitet imunskog odgovora. Protokolom istraživanja je predviđeno uključivanje najmanje 10.000 ispitanika. Ispitanici dobijaju informaciju o nivou antitela", objašnjava profesorka Jovanović.
 
Ispitivanje će trajati godinu dana posle poslednjeg uzorkovanja krvi.
  • @Uroš

    15.11.2021 08:28
    Tragično je kako ti uopšte nemaš ni mrvicu ideje da u životu nešto može da se uradi za druge ljude, za opštu korist i dobrobit hiljada ljudi, a tebe košta nekoliko odlaska na vadjenje krvi, koji ti čak i koriste. Jedino što si ti pročitao je kako da ućariš hiljadu dinara, pa si merio gde ti je veći ćar, a cela vest je o nečem sasvim drugom. Broj minusa na tvoj komentar mi ipak daje neku nadu, da nisi pravilo, nego jedna aberacija u ljudskom rodu.
  • Drone

    14.11.2021 21:59
    E pa
    Ja se vakcinisah u martu na Sajmu s prve dve doze i treca u Promenadi i nikad nigde ne videh te natpise. Radio Igg testove u privatnoj laboratoriji za svoje pare, iako oni ne mere neutralisuca antitela, iz ciste znatizelje.
  • ?

    14.11.2021 18:45
    Tek sada istrazivanje?
    Da su ukljucili privatne laboratorije u istrazivanje odmah posle prvih doza (jako mnogo ljudi je radilo testove od pocetka 2021.) zatim i posle drugih, imali bi odlicnu statistitiku vec sada i rezultate po starosnoj dobi, po vrsti vakcine, po broju antitela..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.