V.d. dekana Šumarskog fakulteta: Pola Srbije raskopano ukoliko dođe do realizacije projekta Jadar

Ukoliko bi se sledila inicijativa Ministarstva rudarstva i energetike, "perspektivno bi pola Srbije bilo raskopano i prekriveno deponijama".

Ovako je ocenio v.d. dekana Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić uz napomenu da je za deponije u Jadru predviđeno da sadrže oko 6.000 tona arsena, ali da ima i nikla, kadijuma i olova.

"Ministarstvo energetike Srbije se često ponaša kao da upravlja teritorijom od više miliona kilometara kvadratnih, kao da tu ne žive ljudi. Oni vrlo opušteno, čak, rekao bih, vrlo bahato, dele istražna prava", rekao je Ristić za današnje izdanje lista "Nova".

Upitan da li smatra da ima smisla najavljeni referendum nakon reklame na Radio-televiziji Srbije koja je u javnosti ocenjena kao propagandna, Ristić je rekao da je referendum pokušaj bega od odgovornosti državnog vrha.
 
"Njima je potpuno jasno da je ovo jedan diskutabilan projekat i praktično izmeštaju težište odgovornosti sa sebe na običan narod", ocenio je.
 
Osnovno pitanje je, kako navodi Ristić, šta će pisati na referendumskom listiću.
 
"Ako na tom listiću bude pisalo: Da li ste za raseljavanje srpskog stanovništva usred države? Da li ste za uništavanje toliko hiljada hektara šuma, zemljišta, za zagađenje površinskih i podzemnih voda? Da li ste za uništenje preko 50 lokaliteta arheološke vrednosti pored Tršića i Tronoše? Pa naravno da niko normalan neće zaokružiti da", naveo je Ristić.
 
On je ocenio da jedino otpor građana daje nadu da do realizacije projekta Jadar neće doći.
  • Goga

    15.11.2021 13:02
    Necu
    rudnike litijuma, neću strance kao vlasnike našeg prirodnog bogatstva!
  • Milenković Goran

    15.11.2021 12:34
    Narod je problem ne Rio Tinto
    Kuće koje vrede u okolini Loznice 12-15 hiljada eura su prodate za 80 hiljada pre par meseci od strane advokatskih kancelarija Rio Tinta iz Beograda.85% vlasnika bivših tih kuća živi ili u inostranstvu,Beogradu i Novom Sadu.

    Totalno smo korumpirana nacija za bilo kakav razgovor o ekologiji i očuvanju zdravlja stanovnika Loznice,Šapca i ostalih mesta u radijusu od 50 km od navedenih.Istorija nas je naučila da smo najveća potkupljiva đubreta od naroda da za takav narod se ne vredi boriti.Nezvanično glas na predstojećim izborima u aprilu 2022 je već 30 eura 3500 dinara na par sati pred izbore i 5000.I to je sve unapred uplaćeno od provizije tih koji su uplatili to što su uplatili tome kome su uplatili.

    Šta mislite koliko porodica u Loznici će za 15 ili 20 hiljada sa svojih tri li četiri člana pristati da glasa te što će glasati kao što ih je i do sada glasalo?Za takve se boriti?Takvima objašnjavati šta je kancer,šta je kancerogena voda,šta je kancerogena zemlja,šta je kancerogeno voće i povrće i kancerogena reka sa kancerogenim ribama za ceo život nakon prodatih izbora i prodatog glasa za 30 ili 40 eura po glasu i članu porodice?

    Pola reke Drine pored Loznice puno bojlera,mrtvih pojedenih svinja,kokošaka,šporeta,šljunka,kauča i svega ostalog što narod Loznice i Mačve baca u Drini 30 godina unazad.I takvom narodu koji se spreman za 20-30 eura da proda glas svakome pričati o ekologiji i zdravom životu.Boriti se za takav narod?Ha.

  • V

    15.11.2021 12:07
    Alavi smo svi, ocemo PARE, e onda nema ciste prirode i zdravlja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.