Srpski digitalni kovid sertifikati od danas važe u EU, postoje izuzeci

Odluka Evropske komisije da je digitalni zeleni sertifikat Srbije podudaran sa digitalnim kovid sertifikatom EU danas stupa na snagu.
Srpski digitalni kovid sertifikati od danas važe u EU, postoje izuzeci
Foto: 021.rs
Digitalni zeleni sertifikati kompatibilni sa Evropskom unijom od danas će biti dostupni na sajtu eUprave, rekla je ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić.
 
"Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija što znači da će građani moći da (digitalni zeleni sertifikat) preuzmu preko mobilnog telefona, a od sledećeg ponedeljka, na šalterima Pošte će biti moguće podići sertifikat kompatabilan sa EU", rekla je Matić za "Novosti".
 
Prema njenim rečima, sa tim sertifikatima moći će da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari digitalni sertifikati ostati u upotrebi u Srbiji i izdavaće se i dalje.
 
Istakla je i da priznavanje vakcina zavisi od svake zemlje članice EU ponaosob i dodala da se u Mađarsku trenutno može ući bez potvrde o vakcinaciji, u Grčku iako ste vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom, dok su za neke zemlje potrebne vakcine koje su ili priznate od Svetske zdravstvene organizacije, ili od Evropske agencije za lekove.
 
Većina članica EU i dalje ne priznaje ruske i kineske vakcine protiv korona virusa, zbog čega nosioci srpskog sertifikata i dalje moraju da proveravaju da li ispunjavaju konkretne uslove za ulazak u određenu državu EU.
 
Države članice EU postavljaju različite uslove i kada je reč o priznavanju vakcina i po pitanju potvrde o preležanoj bolesti.
 
Pregled ograničenja po državama dostupan je OVDE.
 
Sistemu digitalnih kovid sertifikata EU do sada su se pridružile 22 zemlje koje nisu članice Unije, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju.
 
  • Sdragan

    16.11.2021 09:50
    ?
    Komplikovano brate mili...Svaka zemlja ima svoja pravila? Šta onda tačno znači odluka Evropske komisije, i šta ta komisija može doneti kao odluku, a da ima "težinu", ako je svaka članica slobodna da tumači kako joj se prohte, danas za sutra??!
    Narodski rečeno...Ako negde putujete,pomolite se Bogu pre nego krenete!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.