Majke Belivukovih žrtava u inostranstvu traže pravdu koju nisu dobile u Srbiji

Mara Halabrin, majka nestalog i ubijenog Aleksandra Halabrina i Sanja Mihajlović, majka nestalog Gorana Mihajlovića iz Beograda, uputile su pismo na više od 50 adresa.

One žele da revelvantne međunarodne organizacije upoznaju s fenomenom nestanka ljudi u Srbiji, ali i na odsustvo efektivnih istraga.

Halabrin i Mihajlović su preko svog punomoćnika advokata Ivana Ninića uputile pismo ambasadama država članica Evropske unije, ali i Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, američkoj ageniciji za borbu protiv droga DEA, Kancelariji Evropske komisije i Venecijanske komisija, Ujedinjenim nacijama i Savetu Evrope.

One navode da je zbog izostanka delotvornih istraga izostalo i identifikovanje nalogodavaca i izvršioca otmica i teških ubistava.
 
"Isključujemo svaku mogućnost da naše službe bezbednosti ne znaju sve okolnosti pod kojima su stradali, odnosno od čije ruke su stradali naši sinovi Goran Mihajlović i Aleksandar Halabrin", istakle su majke.
 
Advokat Ivan Ninić navodi da porodice insistiraju da nadležne institucije odgovore kada će otmičari i ubice biti privedene pravdi.
 
"Umesto odgovora, u tužilaštvu kažu da je u toku operativni rad policije i da naredbe o sprovođenju istrage u odnosu na konkretno osumnjičena lica još uvek nisu donete. Tužilac čeka da prvo policija odradi svoj deo posla, ali mi vidimo da je to objektivno nemoguće u postojećim uslovima, jer se i sam ministar unutrašnjih poslova fotografiše s licima, za koja postoje indicije da su morala biti obuhvaćena operativnim policijskim radom, a kasnije i istragom", rekao je Ninić.
 
Porodice žrtava s razlogom izražavaju sumnju, dodao je advokat, da postoji snažan politički prsten zaštite oko pojedinaca iz kriminogene sredine, koji ili su neposredni nalogodavci i izvršioci ovih zločina ili su u posedu saznjanja koja mogu, u velikoj meri, da doprinesu utvrđivanju istine.
 
Aleksandar Halabrin (1994) nestao je 20. marta 2020. godine, a njegovo telo pronađeno je u maju iste godine. Od tada do danas nisu identifikovani nalogodavci i izvršioci ovog ubistva.
 
Goran Mihajlović (1997) je nestao 1. aprila 2019. godine i do danas nije pronađen, niti njegova porodica raspolaže bližim informacijama o njemu.
 
U pismu, u koje je agencija Beta imala uvid, od međunarodnih organizacija se traži da sa posebnom pažnjom analiziraju fenomen nestanka i likvidacije državljana Republike Srbije od strane organizovanih kriminalnih grupa koje su, kako se navodi, godinama imale blisku saradnju sa Srpskom naprednom strankom i nosiocima najvažnijih državnih institucija.
 
"Pitanje organizovanog kriminala, otmica i surovih likvidacija svakako prevazilazi unutrašnje pitanje naše države i postaje globalni bezbednosni rizik na Balkanu koji zahteva praktivnu ulogu međunarodne zajednice", stoji u pismu koje su Halabrin i Mihajlović uputile međunarodnim institucijama, evropskim državama i SAD.
  • Vule

    18.11.2021 14:08
    Ako nam je najveci problem da se razjasne obracuni izmedju dilera, onda dobro
  • Podbarac Original

    18.11.2021 08:33
    Krivac je....
    Iskljucivo SNS,u bezbednosnom sektoru ni Idi Amin nije imao takve likove-Gasic keramicar BIA,Vulin MUP,Stefanovic Vojska,svi zajedno nisu ni za referenta u propaloj drustvenoj firmi.Zato vam je tako,nemaju one kome da se zale.Komentar Z 13 je apsolutno tacan.I kao sto vidite ovi teletabis botovi lupaju minuse na sve sto kritikuje SNS,nema veze da li je istina ili ne,to ti je Srbija 2021.
  • Etoo

    18.11.2021 06:43
    Zna se šta je ulog u poslu sa drogom. Život.
    Ti diluješ i unesrećuješ porodice, kad te stignu kletve, onda traži pravdu po strazburu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.