Mali za sutra najavio početak izgradnje beogradskog metroa, za podne zakazan ekološki ustanak

Sve je spremno da sutra, u ponedeljak 22. novembra, zvanično počnu radovi na Makiškom polju, na projektu izgradnje beogradskog metroa, napisao je na Instagramu ministar finansija Siniša Mali.
Mali je istakao da je to "istorijski dan koji su čekale generacije građana".
"Mnoge vlasti pre nas su imale u planu izgradnju metroa, ali niko nikada ništa konkretno nije uradio po tom pitanju. Mi, sa druge strane, već dugo aktivno radimo na tom kapitalnom projektu koji je od ogromnog, strateškog značaja za Beograd i Srbiju", istakao je Mali.
"Metro koji gradimo će biti najsavremeniji mogući, potpuno automatizovan, bez mašinovođe. Kada u potpunosti bude završena, prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu", naveo je on.
 
Mali je dodao da će druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanice, koje će se ukrštati na Savskom trgu.
 
"Planirano je da prva linija metroa bude završena 2028. godine, a druga 2030. godine. Uvođenjem metroa u sistem javnog transporta planirana je reorganizacija postojećih linija javnog gradskog saobraćaja", dodao je Mali.
 
"Trase metroa su usklađivane sa razvojem "BG voza", a planiran je razvoj četiri linije gradske železnice i tri linije prigradske železnice. Tako ćemo imati mnogo zdraviji grad i životnu sredinu, jer ćemo smanjiti broj autobusa i automobila na ulicama", predočio je Mali.
 
To znači, dodao je on, da će Beograd imati jedan integrisan šinski sistem, koji čine metro, tramvaj i BG voz, čime će biti rešeni saobraćajni problemi u tom gradu.
 
"Ovo je najveći i jedan od najvažnijih infrastrukturnih, kapitalnih projekata, koji zahteva vreme i strpljenje i svaka faza, svaki korak koji nas vodi ka metrou, moraju se pažljivo planirati i realizovati", naglasio je Mali.
 
On je ocenio da će izgradnja metroa, koji je deo projekta "Srbija 2025", "olakšati život građanima i doprineti zdravijem načinu prevoza ljudi, a istovremeno će uticati na rast BDP Srbije". 
 
Ekološki ustanak u podne
 
Pokret Ekološki ustanak pozvao je sutra u 12 sati sve opozicione stranke, pretendente za učešće na izborima, sve koje brane javni interes, pokrete, aktiviste, građane i organizacije civilnog društva da se uključe u odbranu Makiša, gde je za sutra najavljen početak gradnje metroa.
 
"Svi institucionalni mehanizmi za odbranu Makiša su iscrpljeni", upozorio je Ekološki ustanak, uz napomenu da će Beograd ostati bez pijaće vode, najpre kontaminacijom građevinskim otpadom, a potom i potpunim nestankom vodoizvorišta.
 
"Pozivamo sve da skinu svoja obeležja i da se nađemo sutra na Makišu, u 12 sati, da odbranimo našu vodu sa česme. Pitanje pijaće vode je veće od svih nas i jedino tako, zajednički sa svim građanima se mora braniti", navodi u pozivu pokret Ekološki ustanak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija