Stranke manjina traže za lokalne izbore 50 odsto manje potpisa za izborne liste

Osam političkih stranaka nacionalnih manjina uputilo je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Skupštine Ivici Dačiću predlog dopune Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora.
Stranke manjina traže za lokalne izbore 50 odsto manje potpisa za izborne liste
Foto: 021.rs

U predlogu koji su, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, uputile Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka, Ruska stranka, Ujedinjena partija Roma, Rusinska demokratska stranka, Savez bačkih Bunjevaca i Demokratska partija Makedonaca, traži se da se za lokalne izbore broj potpisa za predaju manjinske izborne liste smanji za 50 odsto u odnosu na broj potpisa koji je predviđen Sporazumom o unapređenju uslova za održavanje izbora.

"Mnoge stranke nacionalnih manjina imaju interes da na lokalne izbore izlaze samo u pojedinim opštinama i gradovima pa će rešenjem koje je potpisano između vlasti i opozicije, ako se ovaj predlog Sporazuma ne promeni na način kako smo predložili, te stranke onemogućiti da izađu na lokalne izbore. Verujemo da to nije ni u interesu države, a sigurno nije u interesu stranaka nacionalnih manjina", navodi se u predlogu ovih osam stranaka.
Dodaje se da bi, ukoliko njihov predlog ne bude usvojen, stranke nacionalnih manjina u mnogim opštinama i gradovima u Srbiji bile dovedene u daleko teži položaj nego što je to sada.
 
"Na primer, u Beogradu je za predaju manjinske izborne liste prema važećem Zakonu o lokalnim izborima potrebno minimum 1.110 potpisa, a prema predlogu Sporazuma treba 3.000, u Subotici je potrebni minimum potpisa za manjinsku izbornu listu 690, a prema predlogu Sporazuma sada je neophodno 1.000 potpisa. Ista je situacija i u mnogim drugim lokalnim sredinama. Ukoliko nije namera, a nadamo se da nije, da se strankama nacionalnih manjina onemogući da predaju izborne liste u opštinama i gradovima širom Srbije onda je neophodno ovu grešku ispraviti", navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija