Radić: Za brojne incidente u fabrikama namenske nikad nije rečeno šta se zaista dogodilo

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je kompanija EDePro, u čijem pogonu se dogodila eksplozija, tehnološki najmodernija privatna firma u Srbiji u oblasti namenske industrije.
On je dodao da je pri radu sa opasnim materijama praktično nemoguće izbeći nesreće.
 
Komentarišući medijske navode da je do akcidenta došlo u pogonu za proizvodnju kompozitnog raketnog goriva, Radić je rekao da ne može da tvrdi da je to uzrok eksplozije, ali je dodao da je upravo to gorivo bilo uzrok nesreće u zemunskom preduzeću Grmeč, juna 1995. godine, u kojoj je po zvaničnim podacima stradalo 11 osoba.
On je kazao da kompanija EDePro, po pitanju intelektualnih i tehnoloških potencijala, daleko odskače od srpskog proseka.
 
"To je jedna od najuspešnijih privatnih firmi u vojnoj oblasti. Grčka je nedavno kupila njihovu raketu G-2000, modernizovanu varijantu ruske rakete sistema Grad kod koje su podigli domet sa 21 na 40 kilometara. Prodavali su svoje proizvode i na Bliskom istoku, a ta raketa korišćena je i u sukobima u Nagorno Karabahu", naveo je Radić.
Dodao je da se EDePro bavi i razvojem turbomlaznih i mlaznoprotočnih motora i da je u saradnji sa državnim preduzećem Jugoimport SDPR radila na raketi ALAS-C koja je za potrebe Ujedinjenih Arapskih Emirata razvijana kao obalski raketni sistem.
 
"EDePro ima realnu tehnologiju i realne poslove, ali uvek postoji druga strane medalje poput rizika proizvodnje kompozitnog goriva zbog čega se pogoni izmeštaju u kaponire van naseljenih mesta, sa pratećim grudobranima da bi se ublažile posledice eventualnih eksplozija", kazao je ovaj analitičar.
 
Dodao je da je drugi problem u Srbiji to što za brojne incidente u fabrikama namenske industrije prethodnih decenija nikad nije do kraja rečeno šta se zaista dogodilo i ko je bio odgovoran.
 
"Lakše bi se pričalo o tome kada bi posle svake nesreće bio objavljen izveštaj o uzrocima", rekao je Radić.
 
U kompaniji EDePro kod Leštana danas oko 14 časova došlo je do velike eksplozije, u kojoj su dva radnika poginula, a 16 je povređeno.
  • Dragan

    23.11.2021 20:51
    Ah
    Raketno gotovo za teroriste i diktatorske režime.Nama to gorivo e treba jer nemamo ni rakete.Onom mome treba pravi za sebe .Pazite šta piše gorivo je korišćeno u ratu Azerbejdžana i Jermenije.Divna reklama za državu prodavati okružuje za zaraćene strane.S rata obustaviti rad sa oružjem i municijom. Pređite na tehniku ništa ne eksplodira, niti ubija a sve više se traži.
  • Stole

    23.11.2021 18:06
    Naravno da nije receno, funkcioneri rukovodioci nisu nikad odgovorni..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija