Advokat Tomanović: U Srbiji vladaju moćni ljudi, a ne pravo

Advokat Zdenko Tomanović ocenio je da je Srbija daleko od vladavine prava jer "kod nas vladaju moćni ljudi, a ne pravo".
Advokat Tomanović: U Srbiji vladaju moćni ljudi, a ne pravo
Foto: Pixabay
"Bez vladavine prava neće biti slobodnog i zdravog društva. Sva nastojanja za demokratski ili ekonomski razvoj nikada neće uspostaviti ni političku ni ekonomsku stabilnost sve dok pravo ne bude iznad svih", rekao je Tomanović za nedeljnik Vreme.
Kako je dodao, "svi moraju da se stave pod pravo, i država kao pravno lice, i nosioci vladavine, svi građani".
"Glavni razlog našeg nesamostalnog tužilaštva u zavisnih sudova je izvršna vlast. Ponižavanjem tužilaštva i sudova, predstavnici izvršne vlasti postaju oni kod kojih se dolazi po rešenje ili spas", naveo je Tomanović.
 
Prema njegovim rečima, u Srbiji ne postoji mogućnost da se "tužilac mimo političke volje zainteresuje za bilo koju korupcionašku aferu unutar institucija".
 
On je naveo i da je "centar moći u vaninstitucionalnoj maloj grupi, koja pokušava da čak i svoj model morala preslika na društvo".
 
"Uopšteno govoreći, iznedrilo se patološko pravno ponašanje. Dakle, gledamo stvari koje su po svojoj pravnoj prirodi i toliko očigledno apsolutno zabranjene. Orkestirane kampanje u kojima nema granica nedozvoljenosti, od vređanja, omalovažavanja, diskriminacije, diskvalifikacije, pretnji, laži, agresije, mržnje i tenzije postale su standard života", rekao je Tomanović.
  • Dok

    26.11.2021 06:46
    Dok
    E dami nisi reko ja nebi znao! E svasta pa to i deca znaju! Ovde pravo nikad nije ni postojalo za sve!
  • Djuri

    25.11.2021 19:04
    Mocnici
    Ovo je tek pocetak,ne samo kod nas,mi smo samo pratioci svetskih trendova,mala balkanska drzava,u kakvom svetu ce nam deca ziveti.
  • Aman ljudi

    25.11.2021 16:17
    Ne objašnjava nama već iznosi javni stav da bi stigao do pravosuđa i viših instanci. Da bi se neko mogao na tu evidenciju pozvati kada se obraća državi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.