Patrijarh Porfirije apelovao na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se biju

Patrijarh Porfirije apelovao je večeras, povodom sukoba u subotu, na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se biju.
Patrijarh je u obraćanju vernicima na početku Božićnog posta, naveo i da može samo da se moli da svi građani čuvaju jedni druge a na da se biju, objavila je Srpska pravoslavna crkva (SPC) poruku patrijarha.
On je rekao da je juče sa tugom pratio "kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi".
Prema njegovim rečima, moramo znati da nemiri, ma koliko hteli da donesu mir, neumitno proizvode nove i nove nemire.
 
"Na samom ulasku u Božićni post, bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu. Ne želim da analiziram šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, ni ko je kriv, a ko je nevin", naveo je patrijarh Porfirije.
 
Istakao je da oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju.
 
"Mogu samo da molim sve, da apelujem, da čuvamo jedni druge, a ne da se bijemo. Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva", naglasio je patrijarh.
 
On je rekao i da se moli Bogu da u danima Božićnog posta, kako je naveo, "svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmerimo ka opštem dobru, razumevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem".
 
Prema njegovim rečima, to je potrebno "bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti".
 
Naglasio je da period posta podseća i poziva na neophodan mir, prenela je SPC na svom sajtu.
  • Marija

    29.11.2021 22:00
    Crkva Sv Djordja
    Vasa Svetosti,da li sme da se rusi svetinja posvecena Sv Georgiju,nedavno ste u Novom Sadu besedili o Sv Georgiju kako se nije uplasio I odrekao Hrista...
  • .

    29.11.2021 17:44
    Izuzetno ružno i bezobrazno obraćanje i stavljaje na stranu siledžija od strane generalnog direktora interesne grupe i profitne organizacije SPC koja se nalazi van sistema PDV-a.
    Kako iko više može biti vernik SPC?
    Hajde vernik, ali u SPC, kako?
    SPC je ogrezla u grehu, materijalizmu, mešanju u politiku, privilegovana je na sve načine i upetljana u skandale zlostavljanja maloletnika.
    Ali nažalost, ni u njenim redovima ni u narodu još nije dostignut civilizacijski nivo kao za vreme Reformacije pa da se pojavi neki srpski Martin Luter i raskrsti sa grehovima i materijalizmom SPC.
  • Ubogi srpski seljak

    29.11.2021 17:27
    čitaj izmedju redova
    Ne očekujte da ce SPC biti uz narod ona je uvek bila uz vlast,izuzev kad je bila zabranjivana i otimana joj imovina.Nacionalni identitet Srba je vezan za SPC prema tome ona bi trebalo da brine o tom narodu.Ako grešim ispravite me.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija