Da li je Srbija sada u još čvršćem zagrljaju Rusije: Ko je u stvari na dobitku?

Dogovor predsednika Srbije i Rusije o ceni gasa koja će ostati ista, tačnije 270 dolara za hiljadu kubnih metara u narednih šest meseci, predstavnici vlasti u Beogradu ocenili su kao istorijski.
Vlasti u Beogradu dogovor ocenjuju kao jedan od najvažnijih, kao i da simbolizuje bratstvo i bliskost dva naroda. 
 
Ipak, postoje i ocene da je Beograd sada upao u još "čvršći ruski zagrljaj" zbog dogovora iz Sočija, piše Euronews Srbija.
Politikolog Mladen Mrdalj primetio je kako ruski mediji prenose izjave predsednika Srbije koji se mogu opisati kao hvalospevi Putinu, te da to "pokazuje obrazac Putina i Vučića".
 
"Vučić tako pomaže unutrašnji legimitimitet Vladimira Putina koji može svojim glasačima i stanovništvu da pokaže kako u Evropi postoje zemlje koje razumeju Rusiju i smatraju je strateškim partnerom. Mislim da je to bitan dobitak koji Vladimir Putin ima iz ovakvog odnosa", rekao je Mrdalj za Euronews Srbija.
Politikolog Stefan Gajić ne smatra da će Srbija nakon razgovora Vučića i Putina biti zavisna od Rusije.
 
"Mislim da Srbija ekonomski mnogo više zavisi od Nemačke i drugih zemalja, ako govorimo o razmeni, tako da je ono što je ključno to što Rusija zauzima 90 odsto tržišta kao glavni snadbevač gasom. Generalno mislim da je čitava gasna tema malo nametnuta, kao i da ju je čak i sam predsednik nametnuo. Ona jeste značajna i važna, ali mi smo se suštinski osigurali završetkom Južnog toka, a suština ovog sastanka nije bila energetika već politika", ocenjuje Gajić.
 
Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlanske studije sporazum naziva "istorijskim" i, kako kaže, jedva čeka da čuje detalje ugovora o dugoročnom snadbevanju.
 
"Mi smo svedoci izmeštanja globalnih lanaca proizvodnje iz Jugoistočne Azije i to će ostati tako kako jeste, posebno za ključne industrije, gde politički Zapad ima strahove oko toga šta Kina radi. Srbija se tu kroz Otvoreni Balkan odlično pozicionira, a kada strani investitori, odnosno sadašnji i potencijalni vide da smo dobili ovako izuzetnu cenu gasa i nagoveštaj da će to i na duže staze biti povoljno, mislim da Srbija nije mogla da dobije bolju vest", rekla je za Euronews Srbija.
 
Mrdalj, pak, smatra da je sporazumom Rusija za "male pare" dobila mnogo više.
 
"Ne bih potcenio taj diplomatski strateški imidž koji Vladimir Putin dobija od ovoga, jer 300 miliona evra koje će Srbija uštedeti za šest meseci nije neka velika para za ruski budžet. Još ako mogu da se nastave ti neki vojni aranžmani, mislim da je to sasvim solidan politički profit za tako malo ekonomsko ulaganje", kaže Mrdalj.
 
"S druge strane, ovo nije prvi put da predsednik Vučić proglašava da ide na neke teške pregovore. Čini se da je na ovaj način dobio mogućnost da kaže da nas je spasio da se ne smrznemo, pa mislim da mu pred ove izbore to sasvim dobro dolazi i uklapa se u tu kampanju", navodi Mrdalj.
  • Лиманац

    30.11.2021 13:46
    Србија је на добитку
    Коме смета српско-руско пријатељство?
  • Dragan

    30.11.2021 07:35
    Aj
    Jelena Milić stara radikalka iz komunističke porodice.E sad za jeftiniji gas 6 meseci treba potpisati za gradnju nuklearne elektrane jel para za hidro nema jer smo sve reke stavili u cevi i pretvorili u kanalizaciju.Ni kod babe nema džabe.
  • De Gol

    30.11.2021 04:44
    Prijatelji ili neprijatelji
    "Opasni su samo oni neprijatelji koje ne mozes prepoznati!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija