Pčelari ogorčeni: Prevaranti lažu o broju košnica zbog subvencija

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) javno je izneo sumnje da među 1,55 miliona obeleženih košnica ima lažnih, kao i da ima znatno manje pčelara od 30.477 koliko je zvanično prijavljeno.
Pčelari ogorčeni: Prevaranti lažu o broju košnica zbog subvencija
Foto: Pixabay
Oni navode da apsolutno ne veruju da može biti da u Srbiji ima toliko košnica, a još manje da ima toliko pčelara. Izvršni odbor SPOS je zaključio da se radi o lažnom obeležavanju jednog broja nepostojećih košnica, kao i o lažnom broju pčelara.
SPOS je podsetio da je od ministra poljoprivrede zatraženo povećanje sume za subvencije po košnici i da je ministar odgovorio da on svake godine i tako debelo povećava nivo subvencija po košnici, te da i ove godine mora da obezbedi dodatne neplanirane novce, jer raste broj košnica za koje se traži subvencija, te prostora za povećanje sume po košnici u ovom trenutku jednostavno nema.
Oni ističu da zbog lažnih pčelara, iako država povećava subvencije u mase, one ne stižu do pravih pčelara.
 
"Ova godina je prekretnica. Više nema smisla da pravim pčelarima ne mogu da se podignu subvencije zbog prevaranata", konstatovao je SPOS i najavio da će od države tražiti da se nađe način i pod hitno utvrdi stvarno stanje.
 
Od svih lažnih i pravih pčelara koji su prijavili više košnica nego što stvarno imaju SPOS zahteva da ih odjave kod veterinara.
  • ФФ

    30.11.2021 08:49
    Напорни
    су више ови пчелари, најрадије би ускладили цену меда са златом.
    Сваке године лагерују тоне меда, вештачки му набијају цену и увек су незадовољни.
  • Mirko

    30.11.2021 07:35
    Prevara
    Oformiti kontolu i sprovesti. Za prevaru se ide u zatvor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija