Usvojen predlog za promenu Ustava, Dačić raspisao referendum za 16. januar

Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je referendum o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Republike Srbije za 16. januar.
Usvojen predlog za promenu Ustava, Dačić raspisao referendum za 16. januar
Foto: FoNet
Prethodno su poslanici usvojili predlog za promenu Ustava i raspisivanje referenduma, sa 193 glasa za i tri protiv.
Time su se stekli uslovi da Dačić raspiše referendum o Ustavu za 16. januar 2022. godine, u vremenu od 7 do 20 časova.
Kako piše u odluci o raspisivanju republičkog refrerenduma, građani će se izjasniti o referendumskom pitanju: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?"
 
Kada je reč o predloženim promenama Ustava, one se odnose na deo o pravosuđu, a kako je u toku današnje rasprave istakla ministarka pravde Maja Popović "cilj promene Ustava je povećanje pravne sigurnosti građana" jer im samo nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo garantuju zaštitu prava u sudskim postupcima.
 
 
"Promene Ustava predviđene su kao aktivnost akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23. Reforme u oblasti pravosuđa i uslov su za dalju reformu pravnog sistema i najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan je od prioriteta Evropske unije", rekla je Popović.
 
Ministarka je objasnila da se politika isključuje iz izbora sudija i tužilaca, te da sudije više neće birati Skupština, već Visoki savet sudstva (VSS).
 
VSS će činiti šestoro sudija koje biraju njihove kolege, četiri člana iz reda istaknutih pravnika koje bira skupština dvotrećinskom većinom i predsednik vrhovnog suda po položaju.
 
Tužioce će birati Visoki savet tužilaca (VST) koji ima 11 članova, petoro biraju tužioci, četvoro bira Skupština na predlog odbora dvotrećinskom većinom, a vrhovni javni tužilac i ministar pravde su članovi po pložaju.
 
Ministarka je objasnila i kako će se birati kadrovi kad nema dvotrećinske većine ili tropetinske većine i rekla da komisiju za izbor čine predsednik Skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda, vrhovni tužilac i Zaštitnik građana. Ustavne promene odnose se i na stalnost sudijske funkcije, na vraćanje naziva Vrhovni sud i jačanje funkcije tužilaca.
  • BaneM

    06.12.2021 11:48
    Koza i kupus
    Ko čuva kutije i prebrojava glasove? To je u Smrdiji najbitnije. Sve go lopov do lopova.
  • Cek cek

    01.12.2021 14:32
    Da vidim i ja da je u pitanju lupetanje.
  • @Cek cek

    01.12.2021 09:14
    Cek cek

    30.11.2021 • 23:23

    Treba da glasamo da li hocemo da sudstvo ne bude pod nadleznoscu Vlade nego nevladinih organizacija? O tome je referendum? Soros, Rokfeler ce da postavljaju sudije a ne nasa drzava?!? Au ljudi...

    Auuu covece, ala ima glupih ljudi... nezavisno sudstvo ne znaci da je pod nadleznoscu nevladinih organizacija. Na zalost i takvi kao ti imaju jednako pravo glasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija