Belingket: Opasni rasista Robert Rundo živi u Srbiji, iako je zvanično proteran

Robert Rundo, suosnivač pokreta Rise Above Movement (RAM), američke bande belih suprematista, i dalje živi u Srbiji iako je zvanično proteran iz države.
To piše istraživački portal Belingket (Bellingcat), koji je deo Globalne mreže istraživačkog novinarstva.
Kako su mediji ranije preneli, Rundo je iz Srbije proteran u februaru 2021. na tri godine, nakon novinarskih izveštaja da se u njoj nalazi.
Novinar Belingketa utvrdio je da je Rundo u Beogradu, u opštini Zvezdara, zahvaljujući jednoj Rundovoj objavi fotografije na svom Telegram kanalu 8. novembra ove godine. On je na Telegram kanalu promovisao svoj "modni brend", majice sa kapuljačom.
 
Reporter Belingketa tragom fotografije došao je u Beograd i pronašao identičan grafit sa Rundove fotografije na Zvezdari u Beogradu.
 
On je 21. novembra video na jednom balkonu osobu koja govori engleski s američkim naglaskom, koja je radila sklekove i veoma ličila na Roberta Runda. Rundo je 28. novembra na jednom od svojih Telegram kanala objavio kratak video na kojem vežba, a u pozadini su opet bili grafiti sa Zvezdare.
 
Kako je naveo portal ProPublica 2017. godine, Rundo je služio 20 meseci zatvora zbog napada 2009. godine, kada je pet puta izbo nožem člana jedne rivalske bande.
 
Rundo je uhapšen u SAD 2018. zbog svoje uloge u rasističkim napadima u Kaliforniji.
 
Prvobitno je 2019. godine optužnica protiv njega bila odbačena, ali je u martu ove godine američki savezni apelacioni sud poništio odbacivanje optužnice.
 
Od juna 2019. Rundo je veliku većinu svog vremena proveo izvan SAD, piše Belingket i dodaje da je učestvovao na neonacističkim skupovima u Mađarskoj i Bugarskoj početkom 2020. a zatim je pokušao da napravi bazu za sebe u Srbiji.
 
Rundo se u Srbiji pojavio u martu 2020. na videu na kojem daje svoje "misli uz čaj" iz kafića u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici.
 
U julu te godine se pojavio u video zapisu na događaju koji je organizovala srpska nacionalistička organizacija "Junak" u čast ratnim veteranima sa Kosova.
 
Rundo je u u Srbiji bio osnovao kompaniju "Vill2Rise", što je ujedno i naziv njegovog krajnje desničarskog modnog brenda, s ciljem da sebi obezbedi privremeno prebivalište u Srbiji.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije odgovorilo na Belingketova pitanja o tome da li je Rundo mogao legalno ući u zemlju, niti je potvrdilo na koliko mu je zabranjen ulazak u zemlju.
 
Rundo nije odgovorio na Belingketov zahtev za komentarom.
  • Nemanja

    04.12.2021 10:40
    @Radolovic Neven
    Zanimljivo, CIA je pokušavala od ’54, da uništi Jugoslaviju, u isto vreme dok nas je Amerika snabdevala Republic F84 Thunderjet avionima, hranom i odećom...logika ;)
  • Radolovic Neven

    04.12.2021 09:11
    Sabac
    Zar ste toliko naivni da mislite, da jedan ovakav panker moze da uradi bilo sta u necijoj zemlji a da iza njega ne stoji CIA FBI Ameri? Koliko morate biti tupi od 1954 CIA je pokusavala da unisti Jugoslaviju i ekonomiju imate otvorene dosijeje od prije 4 godine slobodno procitajte kako su pokusavali da podkupe sa 25.000 US$ direktore u raznim firmama. Tito im sve do zivota nije dao i tako i treba nacionalisti na Goli otok.
  • Nidza

    03.12.2021 18:39
    Bruka od lika, prica se da je pred istomisljenicima izjavio da je Marinika najverovatnije Rumunka (na engleskom, naravno), to je nepodnosljiva lakoca mrznje, uzas!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija