Protesti u Beogradu: Normalizuje se saobraćaj kod Sava centra

Saobraćaj na auto-putu kroz Beograd kod centra Sava polako se normalizuje nakon dvočasovne blokade, a većina učesnika blokade se povukla sa kolovoza.
Protesti u Beogradu: Normalizuje se saobraćaj kod Sava centra
Foto: FoNet

Saobraćaj na tom delu auto-puta blokirali su građani oko 14 sati, zbog zakona o referendumu i eksproprijaciji i projektu kompanije Rio Tinto.

Protest građana protekao je relativno mirno, uz povremeno trubljenje ljudi u automobilima, nezadovoljnih zbog zastoja koji je stvorila blokada.

Do manjeg incidenta je došlo kada je grupa mladića zapalila navijačke baklje na nadvožnjaku, koje su pale na građane na kolovozu.
 
Inicijativa "Kreni-promeni" i pokreti okupljeni oko Ekološkog ustanka najavili su za danas blokadu desetak lokacija u Beogradu i u više od 50 gradova širom Srbije.
 
 
U Beogradu je okupljanje građana koji planiraju da budu deo pešačke blokade počelo u 13 sati kod centra Sava u ulici Milentija Popovića, a studenti su najavili okupljanje u 13 časova kod tržnog centra Ušće.
 
 
Blokada autoputa kod centra Sava počela je u 14 sati, kada su bili blokirani i kružni tokovi na Autokomandi, Slaviji i kod opštine Novi Beograd, kao i Pančevački, Brankov i Pupinov most, sa zemunske strane, i Obrenovački put kod Umke i Bariča, kao i kod Makiškog polja.
 
Najavljena je u isto vreme i "auto blokada" ovih putnih pravaca, prilikom koje će učesnici voziti pet kilometara na sat - do potpunog zaustavljanja, što će osim pomenutih lokacija uključiti i potez od Bubanj Potoka do aerodroma.
 
Blokade puteva najavljene su i u Nišu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Jagodini, Novom Pazaru i drugim gradovima. Blokada će biti organizovana i u Šapcu gde je na protestu pre sedam dana došlo do incidenata kada je na ljude koji su blokirali saobraćaj krenuo bager.
 
Protesti se organizuju sa zahtevom za oslobađanje svih uhapšenih na prethodnim protestima, povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.
 
Organizatori su najavili da će tokom blokade puteva biti omogućen prolaz vozilima hitnih službi, pre svega hitnoj pomoći i vatrogascima.
  • Jana

    05.12.2021 06:05
    Cudan smo mi narod. Brat na brata. Ovo sve vodi ka gradjanskom ratu. Niste svesni sta radite. Gospodo na izborima se menja vlast. Budimo kulturni. Odakle ovolika agresija. Borite se za ekologiju a smece svusa pored puta. Divlje deponije na svkom koraku. Hocemo u Evropu a nismo ni za Afriku.
  • Dragan

    04.12.2021 16:07
    Ah
    Posle 16h svi na svoje radne zadatke.Hoćemo demonstracije bez roka trajanja,u radno vreme,radnim danom i pred skupštinu ove selendre.
  • Laki

    04.12.2021 14:49
    Vise nego pripadnika stranke
    SNS ne moze da napravi proteste na ovoliko mesta jer nema dovoljno ljudi, uvek isti idu i voze se po celoj Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija