Potražnja za stanovima u porastu, kvalitetnih kadrova sve manje

Pandemija i potražnja dva su suprotstavljena faktora koja su umnogome uticala na građevinsku industriju u Srbiji tokom prošle i ove godine.
Potražnja za stanovima u porastu, kvalitetnih kadrova sve manje
Foto: 021.rs

Privrednu delatnost ostalih specifičnih građevinskih radova nije jednostavno sagledati iz ugla ponude, imajući u vidu da se preduzeća koja posluju u njoj bave širokim spektrom različitih radova i usluga u građevini. Pa opet, većina njih beležila je rast prihoda tokom 2020. godine, piše Nova.rs.

"Na početku 2020. godine je tržište praktično normalno poslovalo, onda je od marta došlo do kratkotrajnog zastoja zbog pandemije, dok se svi nismo snašli kako ćemo raditi. Međutim, krajem godine su građevinske aktivnosti bile još i većeg obima nego godinu dana ranije. To se prelilo i u tekuću godinu, u kojoj je zabeležen još veći rast. Doduše, za 2022. godinu ne očekujem da bude na takvom nivou, već pre negde između", pokušava ukratko da sagleda poslovanje u svom sektoru izvršni direktor subotičke kompanije SMB Mehanizacija i transport Zoltan Mihok.

Prema njegovim rečima, uspeh za mnoge građevinske firme u narednoj godini dosta će zavisiti od broja ranije potpisanih ugovora, dok će se tražnja prilagođavati cenovnim promenama.
 
A kada je o cenama radova reč, na njih u velikoj meri utiče i raspoloživost kvalitetne ili barem adekvatne radne snage.
 
"Problem sa nedostatkom i nestručnošću kadrova nije nov, nego traje već najmanje 4-5 godina, s tim da je situacija sve gora daljim odlaskom radnika u inostranstvo. Ako, pak, oni ostanu u Srbiji, onda nije retko da kruže po nekolicini istih firmi, kako se projekti smenjuju", komentariše Mihok za portal Nova.rs.
 
Po definiciji Zakona o računovodstvu, mala preduzeća su ona koja zadovoljavaju makar dva od tri kriterijuma na datum godišnjeg bilansa.
 
Jedan od kriterijuma je i da imaju između 10 i 50 zaposlenih, drugi je da im poslovni prihodi budu između 700.000 i 8.000.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a treći da im  vrednost ukupne aktive iznosi između 350.000 evra i 4.000.000 evra, takođe u dinarskoj protivvrednosti.
 
Kako pronaći potrebne kadrove ?
 
Potrebne kadrove na današnjem tržištu, a pogotovo s obzirom na celokupnu situaciju nije lako pronaći.
 
Direktor SMB Mehanizacije i transporta veruje da, pored potrebnih majstora, nema dovoljnog broja kvalitetnih predavača u građevinsko-mašinskoj struci.
 
"Sve to, posledično, utične na krajnju cenu, kao i na kvalitet", potvrđuje on.
 
Ostaje da vidi da li će se pomenuto stanje promeniti nabolje u godinama pred nama, ili će pojedinačne kompanije morati same da usavršavaju svoje zaposlene i vode računa da im ne odu na neka druga tržišta.
  • Bojan

    06.12.2021 13:34
    @M

    Mora da se ne prodaje najbolje kad se ti svake nedelje polomi da je ovde reklamiraš.
  • Kaljević

    06.12.2021 10:34
    nema ni kamenorezaca
    Fale, fale radnici, i još će da fale. U okolini Mionice se kopa prirodni kamen, jedan od najpoznatijih u evropi i svetu, kamen struganik i studenica, ko se razume u kamen zna o čemu pričam. Ali radnika kamenorezaca koji će da rade sa tim kamenom je sve manje i manje. težak je to posao, iako je dobro plaćen, ali mladi više vole kancelarije pa makar manje plaćeno.
  • Gogi

    06.12.2021 08:55
    Stižu 20 eurića na vreme
    @Peđa G.

    "Od sutra isplata 20 evra državne pomoći
    AUTOR021.rs
    INFO
    06.12.2021.
    08:04
    KOMENTARI
    0
    Isplata 20 evra državne pomoći počeće sutra, 7. decembra."

    https://www.021.rs/story/Info/Srbija/291703/Od-sutra-isplata-20-evra-drzavne-pomoci.html
    -----
    Imaće za pola sata majstorisanja u kući.Možda ni toliko.Još ako mu daju malo slaninice i vina eto dobrog majstora i za 20 eura po danu.

    Prosto je neverovatno koliko ovaj narod u Srbiji ne samo u Novom Sadu i Vojvodini već u celoj Srbiji spava u ekonomskom smislu reči.Juče bio do pumpe TNG gas 103 dinara!!!!!!!!!!!!!

    Avgusta pre 2 meseca je bio 85 dinara.Alo gas 103 dinara!To je uvećanje 30% !

    Treba 500 eura majstori ako je i 5 ro normalnih ostalu u Novom Sadu po danu da Vam naplate usluge kakvi ste zaboravni dementivni i potkupljivi.Ajmo botovi za 300 eura plate udarajte minuse kad za bolje i niste.

    Ostali čekajte izbore sa 250 dinara flašom zejtina i 300 dinara benzina.Samo čekajte.Sedite kući i čekajte.Majstor ne čeka.Radi.Dobije 20 poziva dnevno i normalno da ne kaže cenu već od tih 20 poziva dnevno koje dobije bira onog ko mu plati najviše.Ostalim 19 ro kaže"kad završim ovog što mi najviše plaća za par dana zovite me da vidite da li sam slobodan...".Pozovete ga za par dana dobijate isti odgovor ali u smislu"Ja sam prekubiran od novog Klijenta u narednih 60 dana,pozovite me za 2 meseca da vidimo šta mogu da uradim u Vašem slučaju..."

    Sledeće godine i 200 eura majstora po danu tražićete ni 200 eura ga nećete naći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.