Đerlek: Do kraja godine 10.000 doza inovativnog leka protiv korona virusa stiže u Srbiju

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek najavio je da do kraja decembra u Srbiju stiže 10.000 doza leka "molnupiravir" kompanije Merk, kao i Fajzerov lek protiv korona virusa.

On je istakao da će inovativni lekovi biti prekretnica u borbi protiv kovida.

Đerlek upozorava da u Srbiji ima više od 1.000 obolelih od korone dnevno i da je to ozbiljna brojka koja ukazuje na to da nema mesta opuštanju.

On je ipak optimista za narednu godinu kada očekuje mnogo povoljniju situaciju kada je reč o borbi protiv korona virusa.
 
"Nadam se da će i ova kao i sve druge pandemije oslabiti nakon dve godine", rekao je Đerlek za TV K1 i ukazao da će omikron soj, koji još nije registrovan u Srbiji, sigurno stići.
 
"Nalazimo se u 'obruču', jer je omikron registrovan u Rumuniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Korona nas stalno iznenađuje i moramo biti spremni za najgori scenario", naglasio je Đerlek i dodao da ni delta soj u početku nije davao tešku kliničku sliku.
 
"Niko sa sigurnošću ne može kazati šta će se dešavati u narednim mesecima. Još je rano govoriti o efikasnosti vakcina kada je o omikron soju reč. Novi soj daje razloga za zabrinutost, ali nema mesta panici", poručio je Đerlek.
 
Rekao je i da se u Srbiji sprovode istraživanja da li će biti potrebna i četvrta doza vakcine, dodavši i da postoji manjak vakcina u svetu, ali da to građane Srbije ne treba da brine.
 
"Imamo redovnu isporuku Fajzer vakcina, a u Torlaku smo proizveli milion i po doza Sputnjik V vakcina. Daj Bože da sve te vakcine iskoristimo", rekao je Đerlek i naglasio da Srbija neće dozvoliti da vakcinama istekne rok trajanja već će ih podeliti onima koji žele da ih prime.
  • ///

    06.12.2021 12:07
    Jel’ to onaj što je potpisao da virus ne postoji?
    Da, jeste taj. Sada menja priču i za pare koje je dobio gura tamo neke lekove.
  • Zec Rale

    06.12.2021 11:39
    Probni balon
    Koja država će primenjivati "inovativni lek", osim Srbije?
    Da li ćemo mi opet biti laboratorijski kunići "in vivo"?
    Pa ako nešto krene na loše, povlači se uz pevanje, "Nisam hteo, majke mi".
    Ne, probi, da proverenom!
    Kada u razvijenim državama EU ovo prođe i pokaže izrazito dobre rezultate a da iza stoji država, tada će se stvoriti prostor da kunići budu osobe, sa integritetom da izjave svoju slobodnu volju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.