"Jaroslav Černi" u vlasništvu Milenijum tima radi studije za Rio Tinto

Insitut "Jaroslav Černi" koji je prodat Milenijum timu, firmi bliskoj SNS, angažovan je na izradi niza studija u vezi sa vodama na projektu Rio Tinta.

Osim monitoringa podzemnih i površinskih voda koje sprovodi od 2018. godine, Institut radi i Hidrološku studiju reke Jadar u zoni budućeg zahvata za vodosnabdevanje, "Jadar" projekat studiju snabdevanja vodom, Studiju o ispuštanju otpadnih voda, Hidrotehničku studiju zaštite od poplava i Hidrotehničku studiju relokacije reke Korenite, piše Danas.

Javnost strahuje da će država koja je stala iza projekta Jadar preko firme koja je angažovana na brojnim državnim projektima, od Beograda na vodi do metroa, moći da utiče na nalaze stručnjaka ukoliko oni ne budu povoljni za investitore.

"Sve dok vlasnik može da otpusti i primi nekog drugog, može da utiče na stručnjake", ocenjuje za Danas Danijel Dašić, građevinski inženjer za koga je "Jaroslav černi" jedna od institucija koji su garant stručnosti u ovoj zemlji.
 
Ovaj institut je, kaže Dašić, institucija.
 
"Postoje stvari koje bi morale biti nadnacionalne i van politike. Institut je kamen temeljac stručnosti u ovoj zemlji i njegova privatizacija je samoubistvo struke. Ako ljudi sa novcem i kratkoročnim interesima, a bez vizije o javnom strateškom interesu zemlje, upravljaju njime, za očekivati je da im je prvi cilj profit", ističe sagovornik Danasa.
 
Vođa pokreta Kreni pokreni koji je jedna od organizatora ekoloških protesta prethodne dve subote, Savo Manojlović, podseća da su dve prepreke kada god vlasti krenu u pravcu nekih ekološki štetnih projekata.
 
"Stručnjaci od integriteta i narodna pobuna. Nezavisni eksperti su ti koji daju stručnu opravdanost ljudima koji se bune. Pitanja Makiša, Rio Tinta i minihdroelektrana upravo su dobri primeri kako se kombinovanjem struke i narodne pobune brane interesi Srbije. Privatizacijom Instituta vlast zapravo želi poslušnu struku i nauku koja neće služiti istini, već privatnim interesima", kaže Manojlović za Danas.
 
Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, ipak, kaže da za pretpostavku da će vlast uticati na to da studije budu povoljne za investitore, u ovom trenutku nemamo dovoljno dokaza.
 
"Ako bi Milenijum tim bio angažovan na radovima u rudniku, onda bi se moglo postaviti pitanje sukoba interesa. To je neupitno ako Černi bude radio procene na projektima Milenijum tima. U ovom slučaju, za sada nema razloga za takvu pretpostavku", zaključuje Nenadić za Danas. 
 
Podsetimo, Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi u Beogradu prodat je konzorcijumu koji čine Milenijum tim i sedam direktora iz Instituta. Firma Milenijum tim se povezuje sa Srpskom naprednom strankom.
  • Mile Sauer

    07.12.2021 11:14
    tzv Milenijum Cerni :-)))
  • Aktivista sa mosta

    07.12.2021 10:47
    Vidimo se na sledećem protestu
    Oni se i dalje nemilosrdno sprdaju sa nama. Očigledno je šta je rešenje.

    Vidimo se na sledećem protestu.

    Idemo do kraja!
  • Student

    07.12.2021 10:33
    Znamo li neka osnovna pitanja_

    1. Na sta se drzava Srbija ugovorom obavezala sa RioTintom?
    2. Koliko ce godisnje drzava da zaradi od toga?
    3. Koliko tacno zagadjenja ce to doneti?
    4. Ciji radnici ce tu raditi?

    Ako cemo imati 5 milijardi eura godisnje, pa da znamo zasto se trujemo,
    ali ako cemo imati 50-100 miliona, pa toliko Telekom daje godisnje za Premijer ligu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija