Skupština Srbije već u petak o izmenama Zakona o referendumu

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić sazvao je sednicu parlamenta za petak, 10. decembar.
Skupština Srbije već u petak o izmenama Zakona o referendumu
Foto: 021.rs

Sednica će biti sa samo jednom tačkom dnevnog reda, i to Predlogom zakona o izmenama Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Podsetimo, Vlada Srbije je na večerašnjoj sednici donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i da parlamentu predloži izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44.
Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.
 
U predlogu Vlade ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma. Prema predlogu, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine.
 
U saopštenju se dodaje da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.
 
Savo Manojlović iz Pokreta Kreni-promeni izjavio večeras da je povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu znače da su zahtevi građana bili opravdani i da je to njihova velika pobeda.
 
"Ako se formalno pravno sve završi do petka, prekida se sa blokadom saobraćajnica i pozivamo građane na proslave na trgovima. U Beogradu će u 14 sati na Trgu republike biti velika narodna proslava", rekao je Manojlović.
 
Iz Ekološkog ustanka su, s druge strane, poručili da jesu ispunjeni ključni zahtevi na kojima su aktivisti insistirali, ali da je to "daleko od toga da Rio Tinto neće nastaviti da vršlja po Srbiji", i pozvali građane na nove protestne blokade u subotu.
  • Rape

    09.12.2021 00:56
    A potreban broj izašlih građana na referendum ostaje jedan, dva ili pet?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija