Šabić: Prijave zbog protesta problematične, verovatno padaju na sudu

Advokat Rodoljub Šabić izjavio je da su velike šanse da građani u objektivnom prekršajnom postupku budu oslobođeni odgovornosti po prijavama za blokadu puteva tokom ekoloških protesta.
On je ocenio da policija podnošenjem prekršajnih prijava kažnjava ljude koji su učestvovali u legalnim protestima.
"Za početak da kažem da je ta aktivnost policije, emitovanje te velike količine prekršajnih naloga, problematična i sa stanovišta legaliteta i posebno sa stanovišta legitimiteta", rekao je Šabić za N1.
Građani Srbije izašli su na ulice dve prethodne subote zaredom i blokirali saobraćajnice tokom ekoloških protesta. Vlasti su prihvatile dva zahteva sa protesta - povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu, za koje demonstranti smatraju da se donose zbog rudarske kompanije Rio Tinto.
Šabić objašnjava da građani koji dobijaju prekršajne naloge mogu u roku od sedam dana da plate polovinu kazne, a u suprotnom treba da plate ceo iznos.
 
"Ako su nezadovoljni mogu tražiti sudsko preispitivanje platnog naloga", govori on.
 
Visina kazne zavisi od konkretnog prekršaja, a pod pretpostavkom da građani izgube sudski postupak platili bi i sudske troškove, upozorava advokat.
 
Ponavlja da bi policija trebalo da prestane sa izadavanjem ovakvih prekršajnih naloga, i smatra da su predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije "potvrdili da su građani bili u pravu" time što su prihvatili zahteve demonstranata.
 
"Ja lično mislim da policija treba odmah da prestane s tim, a sa stanovišta sudskog postupka ne vidim kako bi policija dokazala osnovanost", kazao je Šabić.
 
Upitan da prokomentariše tvrdnje da bi građani mogli da zatrpaju prekršajne sudove kada bi masovno odlučili da idu na sud zbog prijava, Šabić kaže da je to spekulacija jer se ne zna koliko je policija izdala prekršajnih naloga.
 
"Za integritet pravosuđa u Srbiji bi bilo najbolje da sudovi oslobode građane odgovornosti, ako dođe do suđenja", ističe on.
  • sudija

    09.12.2021 11:05
    strašno
    i TREBA da ih zatrpaju prekršajne sudove, kao zbog tužbi preko banaka banaka, jer nas svi za nešto koletivno na*uze i uzmu pare, prekršajne su uzmanje para, a mi ćutimo, teško da će promenutio zakon zbog ovo kao zbog banaka.

    ono, izađemo na protest, napišu nam prekršajne prijave zbog učestvovanja, a preCednik stopira sve poliemično i prizna probleme zbog svega zbog čega smo izašli na ulicu i učestvovali na protestu i dobili prekršajnu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.