Ekološki ustanak odlučio: Blokade se nastavljaju u 30 gradova

Ekološki ustanak sa preko 40 inicijativa, pokreta i aktivista na sastanku je doneo odluku da nastavi blokade saobraćajnica u Srbiji u subotu.
Ekološki ustanak odlučio: Blokade se nastavljaju u 30 gradova
Foto: 021.rs
U pozivu navode da će blokade početi od 14 sati, a da će biti organizovane u više od 30 gradova u Srbiji.
"Povlačenje predatorskih zakona jeste dobar znak, ali daleko je od pobede. Naš ultimativni zahtev koji smo proklamovali i javno ponovili na septembarskom protestu jeste da: se briše projekat rudnika Rio Tinta u dolini Jadra i drugim delovima Srbije. Svi tajni ugovori i memorandumi sa Rio Tintom koje su potpisale bilo bivša, bilo aktuelna vlast, moraju se dati na uvid građanima i poništiti po hitnom postupku", naveli su u saopštenju.
Oni su pozvali policiju da mirno i zakonito obezbedi njihove skupove, da ne vrše bilo kakav vid represije i zastrašivanja, ali i da poništi nelegalne prekršajne prijave ka građanima, jer nisu legitimisani.
 
"Očekujemo da sumanuti bagerista i batinaši iz Šapca budu privedeni pravdi. Oni su svi identifikovani i protiv njih je predata krivična prijava pre deset dana, te apelujemo na tužilaštvo da hitno pokrene postupak", navode u saopštenju.
 
Za sada, kako navode, blokade će biti u:
 
- Beogradu,
- Nišu,
- Novom Sadu,
- Užicu,
- Požarevcu,
- Topoli,
- Kragujevcu,
- Smederevu,
- Šapcu,
- Pančevu,
- Lazarevcu,
- Aranđelovcu,
- Čačku,
- Šidu,
- Prokuplju,
- Boljevcu,
- Priboju,
- Novoj Varoši,
- Subotici,
- Gornjem Milanovcu,
- Kladovu,
- Kragujevcu,
- Bačkoj Palanci,
- Valjevu,
- Somboru,
- Velikom Gradištu,
- Vlasotincu,
- Vršcu,
- Požarevcu,
- Staroj Pazovi,
- Aleksincu i
- Sremskoj Mitrovici.
 
Dodali su da će protest podržati i dijaspora u Berlinu, Minhenu, Pragu, Njujorku i ispred sedišta Rio Tinta u Londonu.
 
Predstavnik Pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović izjavio je sinoć da ukoliko vlast u petak ispuni obećanje i izvrši izmene Zakona o referendumu, oni će održati svoju reč i skloniti se sa blokada.
 
Manojlović je za televiziju N1 kazao da taj pokret priprema naredni korak vezan za kampanju kompanije Rio Tinto, koji će biti objavljen na društvenim mrežama.
 
Govoreći o drugim organizacijama koje su najavile da neće odustati od blokada, Manojlović je ocenio da niko nema monopol na proteste i da svako ima legitimno pravo da zastupa svoje stanovište.
 
Član pokreta "Ne davimo Beograd" Dobrica Veselinović kazao je da iz tog pokreta ne smatraju da su izmenama zakona o referendumu i eksproprijaciji ispunjeni osnovni zahtevi protesta.
 
"Mislim da je ovo jedna velika pobeda građana i čestitamo svima koji su bili na ulici ovih dana. Što se nas tiče, to znači da su osnovi zahtevi protesta ispunjeni", rekao je Veselinović za N1.
 
Kako je kazao, sačekaće odluku organizatora, navodeći da smatra da je najgore da u trenutnoj situaciji "imamo nekakvo rasplinjavanje i nekakve podele".
 
"A upravo su se organizatori dosadašnih blokada podelili", kazao je.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vratio je u sredu skupštini Zakon o eksproprijaciji, a poslanici će danas razmotriti, na predlog Vlade, izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.
  • Tatjana

    10.12.2021 21:49
    Idiokratija
    Pošten svet radi a dokoni prave blokade od besa i dosade.
  • Ubogi srpski seljak

    10.12.2021 21:48
    Pamet u glavu
    U nedelju ce AV da likuje kako je vas pocepao,a bogami nisam siguran da to nije u interesu i ovi drugi!!!!!
  • Ekolog-zgubidan

    10.12.2021 21:40
    Neee
    Nisam lud vise sa idem. Padace kisa ceo dan. I nena vise crvena vec samo 500..
    a mi kao ekolozi blokirali raskrsnicu napravili krkljanac svima kola rade purnjaju dim dizela ja doso kuci smrdim ko puma. Ne znam ji gde su nedeljice nimptotiv cega protestujem. Ujutru kad nalozim kreku i natrpam uglja zagadim ko tri tinta rio

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.