NUNS: Lešinarsko izveštavanje tabloida o osobi koja je izvršila samoubistvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo "lešinarsko izveštavanje tabloida o osobi koja je preminula od suicida" i konstatovalo da su mnogi mediji prekršili Kodeks novinara Srbije.
NUNS: Lešinarsko izveštavanje tabloida o osobi koja je izvršila samoubistvo
Foto: 021.rs
Prekršene su odredbe o poštovanju privatnosti, gde je novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše, te je prilikom izveštavanja o nesrećama nedozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava. 
"Novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije", saopštava NUNS.
Kako se navodi, prekršena je odgovornost novinara kao i novinarska pažnja, gde je novinar obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom.
 
NUNS je, podseća se u saopštenju, već pozivao medije da ne čine ovakve stvari i da ih ne pretvaraju u senzacionalistički dernek, i da poštuju privatnost preminule osobe i njene porodice.
 
"U ovom konkretnom slučaju, kao i svakom drugom slične prirode, koliko god interesovao širu javnost, mora se pristupiti sa dužnom pažnjom i s tim u vezi moraju se čuvati informacije o ličnosti oštećenih i detalji slučaja", ističe se u saopštenju.
  • Vv

    10.12.2021 23:01
    Savet
    A sta povodom ovoga kaže Savet za štampu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.