Tadić po povratku iz SAD: Može se očekivati zaokret politike prema Srbiji

Predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je, posle posete Vašingtonu, da se može očekivati zaokret politike Sjedinjenih Država prema Srbiji.
Tadić po povratku iz SAD: Može se očekivati zaokret politike prema Srbiji
Foto: Medija centar Beograd

 

On je za televiziju N1 rekao da se može očekivati zaokret SAD prema Srbiji u odnosu na Trampovu administraciju, navodeći da je "to dobio kao potvrdu, što se i vidi iz određenih imenovanja". 

Govoreći o svojoj poseti Vašingtonu gde se sastao sa Amandom Sloat, specijalnom pomoćnicom predsednika Džozefa Bajdena i direktorkom za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost i Karen Donfrid, podsekretarkom za Evropu i Evroaziju državnog sekretara Entonija Blinkena, Tadić je naveo da je sa njima otvorene razgovore o urušavanju demokratije u Srbiji, razmerama organizovanog kriminala, lošim odnosima Beograda sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Crnom Gorom i Severnom Makedonijim, kao i naoružavanju koje je za njega, kako je istakao, izlišno i veoma opasno.

"Svaka tema je bila vrlo konkretna, i dobio sam vrlo konkretne odgovore, i sa tim sam bio posle dugo vremena veoma zadovoljan", kazao je bivši predsednik Srbije.
 
Govoreći o sankcijama SAD protiv kontroverznih biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, Tadić je rekao da je Veselinović bio kriminalno aktivan i u vreme njegovog mandata, ali da je tada bio uhapšen, pa oslobođen u mandatu ove vlade.
 
"Imali smo dovoljno podataka da je on u kriminalnim radnjima, zašto posle jedne decenije imamo rečenicu o povezanosti sa srpskim vlastima", rekao je Tadić i dodao da je odgovor na to da Amerikanci dugo i temeljito istražuju, ali da jednom kad završe istragu, slučaj je zatvoren i sigurno izvodljiv pred sudskim organima.
 
Na pitanje da li će sankcije SAD imati uticaj i na političko vođstvo Srbije, Tadić je odgovorio da su Veselinović i Radoičić "nesumnjivo političke ličnosti" i da stoje iza Srpske liste na Kosovu, kao i da su se sa albanskim političarima sa Kosova sastajali na jahtama, dok su u Srbiji prisustvovali Glavnom odboru vladajuće Srpske napredne stranke.
 
Dodao je i da je sagovornicima u Vašingtonu poručio i da ako hoće da se bore protiv organizovanog kriminala, onda moraju da budu potpuno opredeljeni za to, a ne da slamaju demokratiju u celom regionu samo zato što očekuju da će im Aleksandar Vučić isporučiti sve što žele na Kosovu.
 
"Ne možete zbog jedne tačke na Balkanu – Kosova – da slomite demokratiju u celom regionu", rekao je Tadić optužujući ranije administracije u Vašingtonu za kažnjavanje demokratskih snaga u Srbiji i pravljenje atmosfere za promenu vlasti, očekujući samo da se izvede nezavisnost Kosova.
 
Kako je dodao, napravili su ogromnu štetu, u čemu su imali Angelu Merkel kao svog saveznika. Priznao je i da današnja opozicija u Srbiji snosi deo odgovornosti, jer nije razvila front odbrane demokratije.
  • Boki

    17.12.2021 23:58
    Tadicu, tadicu. Pa vi ste krivi za urusavanje demokratije vasim
    bojkotom izbora.
  • Miodrag

    15.12.2021 22:39
    Za vreme ministrovanja u vojsci je uništavao vojsku, a šutanovac je to nastavio. Oterali su iskusne oficire, uveli strance u sistem, omalovažavali ratni kadar, itd itd.... I u politici je svojim usranim ponašanjem omogućio AV da dođe na vlast. Vreme je da se njegov politički angažman završi.
  • Бојан

    14.12.2021 20:45
    Tеатар апсурда
    Ја не знам како се може урушавати нешто што не постоји нити је, икада, у Србији постојало. Док год се будемо замајавали демократијом, вртећемо се у круг, што сасвим одговара и властима и опозицији.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija