Dekani traže zapošljavanje ekologa: Nedovoljno stručnog kadra za sprečavanje ugrožavanja prirode

Troje dekana prirodno-matematičkih fakulteta u Srbiji poslali su inicijativu Ministarstvu zaštite životne sredine kojom traže zapošljavanje mladih biologa i ekologa.
Dekani traže zapošljavanje ekologa: Nedovoljno stručnog kadra za sprečavanje ugrožavanja prirode
Foto: 021.rs

Inicijativu, na koju još uvek nisu dobili odgovor, uputili su prof. dr Milica Pavkov Hrvojević dekanica PMF-a u Novom Sadu, prof. dr Perica Vasiljević dekan PMF-a u Nišu i prof. dr Marija Stanić, dekanica PMF-a u Kragujevcu. Inicijativu je potpisao i donedavni dekan Biološkog fakulteta u Beogradu i dopisni član SANU prof. dr Željko Tomanović.

Oni ocenjuju da siromašnim opštinama nedostaje stručni kadar za rešavanje problema zaštite flore i faune i da bi evidentirani problemi u našoj zemlji bili manji lukoliko bi bila prihvaćena njihova inicijativa za zapošljavanje sto stručnjaka u opštinama širom Srbije.
Tomanović za Politiku ističe da je problem u tome što se naročito po opštinama u unutrašnjosti zemlje na radne pozicije stručnjaka čiji je posao da brinu o očuvanju prirode, biljnog i životinjskog sveta zapošljavaju osobe koje su potpuno druge struke i obrazovnog profila, a ne biolozi i ekolozi koje država za to školuje.
 
"Razvoj Srbije mora da prati, ne samo odgovarajuća infrastruktura, već i naročito oslanjanje na obrazovni i stručni kadra... Na ovaj način bi se doprinelo zaštiti prirode Srbije i istovremeno podstaklo zapošljavanje mladog i kvalifikovanog kadra i njihov ostanak u zemlji", poručili su dekani u pismu ministarki Ireni Vujović na koje gotovo tri meseca čekaju odgovor.
 
Tomanović ističe za Politiku da bi mišljenje ekološkog inspektora moralo da prati svaku dozvolu za gradnju koju izdaje neka lokalna samouprava u Srbiji.
 
Prof. dr Ljubiša Stanisavljević sadašnji dekan Biološkog fakulteta u Beogradu potvrđuje za Politiku da i on podržava ovaj zahtev i dodaje da se nada da će uskoro stići pozitivan odgovor od ministarke jer smatra da je to jedini način za početak unapređivanja rada u oblasti očuvanja i zaštite prirode.
  • Ivana

    17.12.2021 10:57
    Ekolog
    Master ekolog,nezaposlena naravno. Napokon da pričaju o tome kako taj posao koji treba da radimo mi biolozi i ekolozi rade ljudi iz druge struke, mi kao da ne postojimo i onda kako da bude bolje? Ekologija je problem, a ekologe ne zaposljavaju
  • Mila

    15.12.2021 09:48
    Biolog
    Prelepi smerovi samo nazalost nepraktični, uopste ne prate korak sa svetom, gde se traži primena, od projekata, nove tehnologije, metodologije...
    Ali opet bih to studirala i završila :)
  • Djekson

    15.12.2021 00:27
    Ekolozi
    Evo vam ga Crni
    Strašan Ekolog
    Njega kad zaposlite niko više nesme da vozi Bager
    A mozete još par njih da navatate na Cetrdeset Lokacija
    U Srbiji pojavlju se Subotom
    Ekolozi Subotari
    Tu imate Kamara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija