Zbog himne na sudu, ali nepoznato ko će dokazati da nije bilo intoniranja u školama

Da li će i koliku kaznu plaćati škole i direktori ukoliko školska godina ne bude obeležena puštanjem državne himne, odlučivaće sudovi.
Zbog himne na sudu, ali nepoznato ko će dokazati da nije bilo intoniranja u školama
Foto: 021.rs

Uslov da se to dogodi je da prosvetni inspektori pribave dokaz da se "Bože pravde" nije čulo u prostorijama obrazovnih ustanova 1. septembra.

Kako će to dokazati i ko će škole kontrolisati, pitanje je na koje inspekcija nema odgovor, piše Danas.

Pojašnjenje nije dato ni u Ministarstvu prosvete, iz kojeg je potekao predlog da se upravo puštanjem državne himne kod učenika "razvija nacionalni identitet i svest i osećanje pripadnosti Republici Srbiji".
 
Upravo to je objašnjenje novog člana u izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji, po mišljenju prosvetne vlasti, logično predviđa i kažnjavanje za neizvršavanje utvrđene obaveze.
 
"Izvođenje himne je veoma značajno sa aspekta očuvanja identiteta, pripadnosti državi, kao i sa aspekta pedagoškog pristupa deci. Želimo da to uvedemo u zakonodavni okvir, koji će precizirati model intoniranja himne i to je najprirodnije", rekao je nedavno ministar prosvete Branko Ružić, uveren da neće doći do kažnjavanja.
 
Predložene kazne za pomenuti prekršaj su drakonske: od 100.000 do 1.000.000 dinara za ustanovu, a za direktora, kao odgovorno lice ustanove, od 25.000 do 100.000 dinara.
 
U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da se kazne izrečene obrazovnoj ustanovi i odgovornom licu neće plaćati iz budžeta tog ministarstva, ali nisu želeli da pojasne čija će biti obaveza.
 
"Naravno da će kazne plaćati država. Možda to neće platiti Ministarstvo iz svog budžeta, ali je novac državni. Finansiranje materijalnih troškova škola je u nadležnosti lokalnih samouprava, tako da nema nikog drugog ko bi platio kaznu ako se utvrdi odgovornost ustanove. Što se tiče kazne za direktora, postoji mogućnost da je on plati iz svog džepa, ali su brojni primeri da se i to prebaci na državni budžet", kaže za Danas direktor jedne škole.
 
Preduslov koji bi Ministarstvo moralo da obezbedi je da sve škole imaju razglas kako bi uopšte mogle da ispune zakonsku obavezu.
 
"Zamislite veliku školu sa tridesetak odeljenja. Ko će da kontroliše da li je u svakoj učionici himna puštena? I da ne bude, na koji način će se to dokazati? Prosvetni inspektor ima dve mogućnosti: ili preventivnog postupanja, što znači da dobije nalog da poseti konkretnu školu ili da reaguje po prijavi. Ako toga nema, inspekcija ne može samoinicijativno da postupa. Ukoliko prijava stigne, mora da se utvrdi činjenično stanje i pribavi dokaz da himna nije puštena da bi se pokrenuo prekršajni postupak pred nadležnim sudom. Izjava direktora jeste validan dokaz, jer je on potpisuje pod materijalnom i krivičnom odgovornošću", kaže sagovornik beogradskog lista iz inspekcije, napominjući da je najbolje rešenje da se himna pusti u holu ili dvorištu škole u prisustvu svih učenika i nastavnika, jer je svako drugo rešenje, u najmanju ruku, neozbiljno.
 
"Promocija plemenitog i zdravog patriotizma", kako su nadležni opisali obeležavanje prvog dana školske godine uz zvuke "Bože pravde", mogla bi da bude razlog za kažnjavanje i ukoliko se pusti pogrešna verzija državne himne.
 
Ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, u pojedinim školama nastavnici su, pretražujući himnu na Jutjubu, pustili staru verziju u kojoj se spominju kralj i kraljevina, umesto zemlje i otadžbine.
  • zy

    16.12.2021 23:16
    Znam za pesmu da nije himna,ali su je kolektivno pevali vosnici slicnost je da obicna pesma kompozicija sta god kad poprimi naziv himne da li drzavne navijacke itd kategorise grupu ljudi navijaca partijaca sto dovodi do toga da ko nije clan navijac verski ili nacionalno pripadnik je podredjen tj teras ga da peva nesto sto ne smatra svojim.
  • need for speed

    16.12.2021 09:03
    @Milan NS
    Nije neuobičajno da se u himni pominje samo većinski narod. Mađarska himna je doslovce "Bože blagoslovi Mađare".
  • TBL

    16.12.2021 08:43
    A što maturanti ne umeju da nabroje glavne gradove zemalja Evrope, to je ministru manje bitno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija