Elektromreža Srbije: Aplikacija bila u prekidu zbog kvara

Elektromreža Srbije (EMS) saoštila je danas da je njena aplikacije Enerdži fluks (Energy flux) bila u prekidu zbog kvara, a ne sa namerom da se prikriju neki podaci.
Elektromreža Srbije: Aplikacija bila u prekidu zbog kvara
Foto: 021.rs
To preduzeće se oglasilo povodom saopštenja Demokratske stranke u kojem je navedeno da se odmah posle jučerašnje sednice vlade, na kojoj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio da je situacija u energetskom sektoru potpuni kolaps, prestalo sa ažuriranjem zvanične aplikacije Energy Flux, preko koje može da se prati proizvodnja i potrošnje, uvoz i izvoz električne energije i mnogi drugi parametri.
Stranka je ocenila da je prestanak ažuriranja te aplikacije očita namera aktuelnih vlasti da "stručnu, akademsku i poslovnu javnost u Srbiji stavi u potpuni informacioni mrak".
Aplikacija Enerdži fluks, kako tvrde u EMS-u, sada funkcioniše "u najboljem redu i dostupna je svima koji su zainteresovani da vide podatke".
 
"Na zvaničnom instagram profilu naše kompanije javnost je obaveštena da je došlo do prekida komunikacije baze i SCADA sistema. Ovaj kvar je otklonjen još jutros u 10.30, i svi podaci su javnosti apsolutno dostupni – pa i retroaktivno tj. za onaj period za koji je trajao prekid u komunikaciji", navodi se u saopštenju EMS-a.
 
Dodaje se da kompanija "apsolutno odbacuje sve navode i insinuacije koje sugerišu da je aplikacija namerno isključena kako bi se sakrili bilo koji podaci".
 
"Tako nešto nam ni u kom slučaju i nikada ne bi palo na pamet. EMS je razvio ovu pojednostavljenu aplikaciju pre skoro godinu dana kako bi javnost imala podatke, koji se inače objavljuju na Transparency Platform", ističe se u kompanijskom saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija