Ne postoji dokument po kom bi Srbija plaćala odštetu Rio Tintu

Ne postoji obavezujući dokument koji kaže da Srbija mora da plati odštetu Rio Tintu ako ta kompanija ne dobije dozvolu za otvaranje rudnika litijuma.
To je danas izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.
"Memorandum koji se pominjao nije obavezujući. Ne potoji nijedan obavezujući akt koji bi rekao 'ako dođe do toga da se ne radi nešto, Srbija će platiti taj iznos'. Toga nema", rekla je Mihajlović.
Odgovarajući na pitanje N1, ona je objasnila da Rio Tinto ima istraživačka prava 17 godina, tokom kojih su pronašli jadarit i ustanovili da postoje zalihe.
 
"U skladu sa zakonom imaju pravo da traže eksploataciona prava, ali samo ako ispune uslove, a to su studije i procene uticaja na životnu sredinu, koje još nisu gotove", rekla je Mihajlović.
 
Komentarišući današnju odluku o ukidanju prostornog plana grada Loznice, kojim je bila predviđena izgradnja rudnika, Mihajlović je rekla da to znači zastoj u projektu.
  • Radoje D

    17.12.2021 08:08
    A provizija ?
    A šta kažu "dokumenta" o vraćanju (masne) provizije pomenutoj firmi ?
  • спонакршитељ

    16.12.2021 13:31
    Одлично, хвала на информацији. Онда вас заиста ништа не спречава да се захвалите Рио Тинту на досадашњој сарадњи и кажете им да напусте Србију, пошто нисмо заинтересовани за изградњу рудника. Осим можда ваше неспособности и недостатка стручног кадра да осмисли одакле друго да пуни буџет из којег ћете пензинере да гађате са 20-30 евра сваких 10 месеци и покушате да се одржите на власти још коју годину.
  • dejan

    16.12.2021 13:25
    "zastoj u projektu"

    ne, to znači otkazivanje projekta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.